FEBRER 2019. ALFRED FIGUERAS: ARTISTA CONVIDAT

 ACTE INAUGURAL: DIVENDRES 15 DE FEBRER A LES 19H


OCTUBRE 2018. HORITZONS - DIÀLEG

A partir del proper 19 d’octubre, es podrà visitar a la Sala d’Exposicions temporals del Museu Deu del Vendrell l’exposició “Horitzons – Diàleg”, un conjunt d’obres del col·lectiu GROP.

 

 

GROP és una associació d’artistes de Torredembarra que va nèixer l’any 1999 per tal de promoure i difondre l’art contemporani a través de diferents expressions artístiques i activitats diverses com ara exposicions, performances, intercanvis, tallers... Centren la seva tasca en projectes expositius pensats especialment pels diferents espais, amb un treball que va més enllà del treball individual cercant una resposta en l’àmbit social.

 

GROP experimenta amb la creació particular i col·lectiva en l’àmbit de la pintura, les instal·lacions fotogràfiques, l’obra gràfica, vídeos, escultura, ceràmica i joia artesana, entre d’altres. El col·lectiu presenta al Museu Deu obres de la mostra "Horitzons" i el nou treball inspirat en les peces que s'exposen al Museu Deu. En aquesta ocasió, la sala d'exposicions temporals del Museu Deu, acull tècniques i estils diversos, matèries i llenguatges diferents, creacions de múltiples lectures de la mà de Fabio Guzmán, Paquita Esteban, Antonio Boira, Sibil·la Strodthoff, Cristina Riambau, Charo Costa, Jordi Morera i bruix.net (Pere Bruix).

 

Així, els paisatges de Miquel Villà o les figures mexicanes de Josep Cañas han inspirat obres fetes amb la tècnica artística del collage, detalls de les talles de fusta de la Sala de les Catifes són plasmades ara en olis sobre tela o en peces de ceràmica esmaltada, els teixits de les catifes del Museu Deu es podran contemplar en obres de paper o en peces utilitzant la tècnica d'estergit...tot un diàleg entre les obres del Museu Deu i la visió d'artistes contemporanis.

 

L'acte inagural del proper divendres dia 19 d'octubre a les vuit del vespre, comptarà amb la presència dels artistes que realitzaran una performance creant un diàleg entre la paraula, la música i l'obra d'art.

 

La mostra es podrà visitar del 19 d'octubre al 6 de gener de 2019. Durant els mesos que duri la mostra els artistes realitzaran tot un seguit de tallers per a totes les edats. Per a més informació: museudeu@elvendrell.net - 977666308

 

 


SETEMBRE 2018. MUSA / MÚSICA

Exposició “Musa – Música”, un conjunt d’imatges realitzades pel fotògraf Linus Urpí de la model Clàudia Cascante en diferents espais de tres museus vendrellencs: Museu Deu, Museu Pau Casals i Museu Apel·les Fenosa. La sala de les catifes del Museu Deu, les escales del jardí de Vil·la Casals, les finestres del Museu Fenosa, entre d’altres espais museístics... han estat l’escenari on Clàudia Cascante ha posat per copsar la mirada del fotògraf. 

L’acte inaugural al Museu Deu va comptar amb la presència de Clàudia Cascante, amb una performance juntament amb el compositor, músic, actor i mestre Enric Rovira. La performance ha estat realitzada amb el suport de la Diputació de Tarragona. També es va presentar el catàleg realitzat per l'Associació Références a partir de l'exposició de fotografies.

Aquesta mostra, del dissabte dia 6 fins el 14 d’octubre, es va poder visitar simultàniament als tres museus del Vendrell on es realitzaren les fotografies: Museu Deu, Museu Pau Casals i Museu Apel·les Fenosa.

L’exposició neix a partir de la idea original de l'escultor Philippe Lavaill on la model i el fotògraf treballen a partir de l'escultura i de la música. Va ser presentada per primera vegada a la Mediateca Pompeu, l’agost del 2017, dins del marc de la Trobada literària i musical de les dues Catalunyes que cada any té lloc dins del Festival Pau Casals a Prada de Conflent a la Catalunya nord.

Les persones que visitaren les tres exposicions van entrr en un sorteig de dues fotografies i dos catàlegs.

 

Projecte Musa- Música

Clàudia Cascante de Quadras, artista i model, musa de l’escultor Philippe Lavaill, ha volgut, a través d’aquesta exposició, invertir els rols. De model a partir de la qual l’artista (pintor o escultor) crea o modela una obra, esdevé actriu i es posa en escena. A través de la mirada del fotògraf, Linus Urpí, ella proposa un viatge a través del cos femení i imagina posats que captaran la llum i que posaran en relleu l’elecció de l’espai, estatueta, escultura, joia o instrument musical.

A l’inversa que Brassai, el qual transforma el cos de la dona en violoncel, l’exposició proposa un joc (de vegades eròtic) entre l’instrument de música, l’escultura que representa el músic o un indret simbòlic i el cos femení el qual es lliura amb tota la seva bellesa a l’objectiu del fotògraf. Cap artifici suplementari pertorba aquesta relació entre la Musa, encarnada aquí per Clàudia Cascante de Quadras, i el fotògraf Linus Urpí… El blanc i negre accentuen les corbes del cos lliurat al seu objectiu… “El posat anul·la el que la nuesa pot tenir d’escandalós o d’eròtic”, donant a l’espectador el plaer d’una descoberta plàstica i musical.


MAIG 2018. I TU QUÈ PINTES?


MARÇ 2018


DESEMBRE 2017 - MARÇ 2018


MARÇ 2017

"Armand Lluent (1934-2004): La figuració perduda"

Del 17 de març al 4 de juny es podrà veure a la sala soterrani del Museu Deu l'exposició de l'artista Armand Lluent.

 

Inaugurada el passat divendres dia 17 de març, a les vuit del vespre, l'exposició titulada "Armand Lluent (1943-2004): la figuració perduda" mostra més d'una cinquantena d'obres d'aquest artista barceloní conegut més arreu que no pas a la seva terra.

 

Però l'exposició no és simplement un recorregut cronològic, no és únicament un discurs antològic on les peces es situen agrupades en etapes artístiques: l'informalisme català, l'expressionisme, l'art figuratiu, l'abstracte... No és tan sols un conjunt de peces sense títol, obres amb una clara simbologia cromàtica i amb suports diversos com ara teles, fustes reaprofitades o fibra de vidre... hem de mirar molt més enllà i hem de pensar, principalment, que no foren obres creades per estar en un museu. Res mes lluny de la intenció de l'artista!.

 

Les obres exposades a la planta soterrani del Museu Deu foren concebudes buscant la recerca de l'ésser humà en l'univers, per la qual cosa, són peces que mostren la faceta més íntima del pintor, sense filtres ni exàmens de conciència, cosa que pot provocar en l'espectador sentiments d'inquietud o rebuig i és del tot necessari advertir els visitants, ja que el Museu Deu rep públics molt diversos i de totes les edats.

 

Ja no podem contemplar l'art del segle XX esperant només trobar obres estèticament correctes i agradables a la vista. Les avantguardes artístiques ja ens van mostrar que els artístes sorprenen, inquieten, i fins i tot escandalitzen el públic. Durant els anys 60 del segle passat aquesta tendència va arribar al punt màxim on el tema central de molts artístes era la violència i l'autodestrucció.

 

La imaginació d'Armand Lluent ens porta a un món d'infants que expresen sentiments sense mirada, personatges sense rostre que comuniquen sentiments, caps andrògins que semblen buscar el més enllà i, principalment cal destacar la sèrie de cossos nus d'un tractament anatòmic i compositiu perfecte, d'una gamma cromàtica de tonalitats càlides i fredes unides per tal d'establir un espectacular efecte lumínic.

 

Armand Lluent, pintor, dibuixant, escenògraf i gravador, fou alumne de la Llotja, deixeble de García Morales i admirador d'Oskar Kokoshka i James Ensor. L'any 1973, després de participar en vàries exposicions col.lectives, va fer la seva primera exposició individual. La seva obra s'ha exposat a Girona, Madrid, Sevilla, Sitges, Reus, França, Suïssa, Suècia i Alemanya. Ara les seves pintures es poden contemplar al Museu Deu fins al proper 4 de juny.

 

Actes programats:


Divendres 24 de març a les 19h: Visita guiada a l’exposició a càrrec de Carles Soto.
Divendres 28 d’abril a les 19h: Taller per a adults, Llegim un quadre d’Armand Lluent,
a càrrec de Carles Soto. Cal inscripció prèvia.
Dissabte 20 de maig a les 12h: Taller per a infants. El procés de l’abstracció, taller per a nens de 7 a 12 anys, a càrrec de Carles Soto


ARTE AZUL

del 15 de juliol al mes de setembre.

El Museu Deu de, Juliol a Setembre, exposa l'obra de Pablo Ariel Descalzo ARTE AZUL. Un jove artista d'arrels argentines i ara afincat al Vendrell que no utilitza altra eina per als seus quadres que el tradicional bolígraf transparent, el que hom coneix amb el nom de "Bic".

 


VIDEO DE PRESENTACIÓ DE L'EXPOSICIÓ: ARTE AZUL.


NOVEMBRE 2015

"Origen. El renaixement del fresc"

Divendres 20 de novembre a les 19.00h

Inauguració de l'exposició:

"Origen. El renaixement de fresc"

 

Inauguració d’una novedosa exposició d’obres de l’artista Francisco Valderrama, creador de l’Associació Proyecto Fresco. L’Associació Proyecto Fresco se centra en la difusió de la tècnica pictòrica del Fresc. És un projecte sense ànim de lucre que té com a finalitat donar a conèixer la pintura al fresc, tècnica mil·lenaria, a partir d’un seguit de tasques que configuren la totalitat del projecte.

 

El Museu Deu ret homenatge a l'artista Francisco Valderrama per la seva tasca creativa i investigadora i ens premia amb aquesta mostra de 28 obres realitzades amb calç i altres materials tecnològics d'última generació –mai abans utilitzats en l'art- que aporten un revolucionari concepte a la tècnica del fresc clàssic.

 

Aquesta exposició, que té vocació de biennal itinerant i visitarà diferents ciutats, ens apropa a l'origen del fresc i ens transporta a un altre nou “Origen” inventat per l'artista tot desvetllant inquietants morfologies, de la quotidianitat al sobrenatural i d’allò que és natural al simbòlic. Classicisme i Revolució avantguardista ... una tècnica més forta, més amplia, més versàtil, que gràcies a Valderrama, té ara una nova i original factura i interpretació.

 

L'artista malagueny, establert a Gavà (Barcelona) i amb dues escoles de belles arts -una a Gavà i una altra a Castelldefels-, ens proposa un recorregut oníric i impactant recreat en la natura immers en una simbologia religiosa i hermètica per formular, i formular-nos, les ancestrals qüestions de l'Origen.Francisco Valderrama, és Mestre fresquista i reconegut artista plàstic. Ha dictat cursos i conferències a nivell internacional. Ha assessorant pintors de gran talla i restauradors del patrimoni. Gràcies a la seva tenacitat i estudi ha aconseguit que la tècnica del fresc no caigui en l'oblit. És el primer i, de moment, l'únic pintor al món a emprar calç amb grafè. 

 

El conjunt d’obres que s’exposaran al Museu Deu estan realitzades seguint la tècnica del "buon fresc" però aplicant calç al costat d'altres materials tecnològics d'última generació, com ara el grafè. El grafè és el material més revolucionari de la tecnologia contemporània. Al·lòtrop del carboni, és molt lleuger (una làmina d'1m² pesa només 0,77 mg.), És molt resistent (200 vegades més fort que l'acer i 5 vegades més lleuger). El grafè és dur com el diamant però flexible com el paper. Té una conductivitat electrònica superior a la del coure i cent vegades superior a la del silici. Per tot això és anomenat, extraoficialment, pels científics: "el material de Déu", "Miracle material" ... Durant molt temps es va creure que el carboni pur només existia en dues formes: el grafit i el diamant. La investigació científica va demostrar a principis de segle que era possible aïllar i manipular làmines de grafit per obtenir grafè. L’any 2.010 el Premi Nobel de Física de es va atorgar a Andrey Gueim i a Konstantín Novosiólov pels seus revolucionaris descobriments sobre aquest material.

 

Francisco Valderrama, seguint amb rigor les tècniques desenvolupades pels mestres del Renaixement, ha aconseguit aplicar aquesta tècnica afegint més coneixements i nous materials en suports fins ara inimaginables: sobre llenç o paper i també en tres dimensions, així com mural a l'estil dels clàssics.  Les obres de Valderrama signifiquen una revolució artística única al món.

 

L'exposició es podrà contemplar fins al 22 de maig de 2016 i es realitzaran tallers tant per a petits com a grans.


I tu què pintes?

Dissabte, 10 d'octubre a les cinc de la tarda.

 

Inauguració de les obres d'art dels alumnes de les escoles: Àngel Guimerà, Àngels Garriga, els Secallets i Marta Mata.

La mostra recull el treball organitzat des del Servei pedagògic del Museu Deu, el qual al llarg del passat curs escolar, es va desplaçar a les escoles que així ho van sol·licitar per tal d’apropar les darreres tendències i l’art contemporani universal a les aules. Els alumnes van poder participar de petites conferències teatralitzades sobre artistes com Miró, Andy Warhol, Paul Klee, Gaudí, Dalí… a través d’elements quotidians que han fet les obres d’aquests grans artistes molt més accesibles per als infants de la nostra vila.

Els nens i nenes de cicle infantil i inicial de les escoles Marta Mata, Àngels Garriga, Àngel Guimerà i Els Secallets del Vendrell podran veure els seus dibuixos exposats a la sala del soterrani del Museu Deu.

El dissabte 10 d’octubre, a les cinc de la tarda, la sala d’exposicions temporals del Museu Deu s’omplirà de petits artistes i les seves famílies, mestres i membres de la comunitat educativa de la comarca.

La inauguració anirà a càrrec de l’artista baixpenedesenc Jordi Llucià, autor d’obres tan emblemàtiques al Vendrell com l’escultura L’Àvi i la néta de la plaça Vella, el Pa Beneït del carrer Santa Anna o les pintures d’enganyatall de la plaça Ramon i Vidales.

Jordi Llucià va cursar estudis artístics a la Llotja de Barcelona i va treballar en els seus inicis com a decorador i posteriorment a la pintura. Treballa ocasionalment amb la seva filla, l’il·lustradora Iraida Llucià i junts han fet les obres que decoren els nostres carrers i places.

L’acte inaugural comptarà també amb la presència de membres de la comunitat educativa que han participat en aquest projecte que el Servei Pedagògic del Museu Deu torna a proposar per aquest nou curs escolar 2015-2016, juntament amb d’altres novetats com ara l’activitat “Vols que t’expliqui coses del teu barri?” adreçada als alumnes de les escoles dels barris marítims; i dues propostes més dirigies i expressament dissenyades per als alumnes d’Educació especial.

Establiments d’hostaleria del Vendrell adherits al CIT i “La Xocolateria” col·laboraran també en aquesta festa inaugural de l’exposició, obsequiant els nens i nenes amb un gelat.

L’exposició forma part també dels actes de la Fira de Santa Teresa i es podrà visitar fins el proper 1 de novembre.


JULIOL DE 2015

EL PROPER DIVENDRES DIA 3 DE JULIOL, A LES 19.30 HORES, TINDRÀ LLOC LA INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ TEMPORAL:

CATÀLEGS DE L'EXPOSICIÓ EN PDF

Descarga
CATALÀ
Catàleg exposició UN TRESOR RETROBAT. La col·lecció d'orfebreria.
cataleg exposicio orfebreria (pdf).pdf
Documento Adobe Acrobat 5.9 MB
Descarga
CASTELLANO
Catalogo de la exposición UN TESORO REENCONTRADO
catalogo exposicion orfebreria 2PDF.pdf
Documento Adobe Acrobat 5.6 MB

ELS NENS DIUEN LA SEVA

Els alumnes de 5èB de Primària de l'Escola Marta del Vendrell han visitat l'exposició temporal "Les models: una vida al descobert".

 Aquestes són algunes de les coses que han dit en acabar la visita de les escultures exposades:

 

Maternitat, Lluïsa Granero:

"L'escultura és molt bonica i expressa com hem de cuidar els fills." Andrea.

 

Anaida, Josep Salvadó Jassans:

"Tant per la vista com pel tacte és molt realista, fina i delicada. Jennifer.

 

Retrat, Philippe Lavaille:

"Dona de metall, dona amb forats, és la creació que inspira la imaginació de l'artista." Ariadna.

 

"M'agrada perquè has d'utilitzar la imaginació". Arkaitz.

 

"M'agrada com l'artista ha utilitzat la llum per tal que l'escultura es reflecteixi." David.

 

Amaiolada, Josep Salvadó Jassans:

"M'agrada molt perquè és suau com la neu". Joel.

"És blanca com la neu, suau com el cotó. És tan realista que sembla que estigui amb nosaltres." Raúl.

 

Cassandra, Josep Maria Subirachs:

"És una noia tallada per la meitat i sense cara,  a la que no li han volgut tapar la ratlla del motlle." Pau.

  

Gerda, Josep Salvadó Jassans:

"És negra com la foscor, és bonica com una fruita, està asseguda sola com una bola. Suau com la pau, fluint pel vent." Raúl.

 

"Tranquil·la com una bassa d'oli, bonica com ella sola i brillant com un diamant." Edgar.

 

"Em sento com si estigués buit. Pensar... i pensar... trist i sense esperança. Desiil·lusió". Toni.

 

Dona que fuig, Josep Maria Subirachs:

"M'agrada perquè sembla una màquina d'escriure". Víctor Querol.


Març de 2015


El proper divendres dia 6 de març, a les vuit del vespre, tindrà lloc la inauguració de l'exposició "Models: una vida al descobert". Es tracta d'una mostra que vol donar el màxim protagonisme a la figura femenina, despullant-la de tot anonimat per descobrir qui s'amaga darrera de la imatge. El recorregut a través de l'obra escultòrica de la mostra permet conèixer i recordar el paper de la dona al llarg de 150 anys, sense oblidar històries personals i íntimes de la relació entre artista i model, que converteixen l'obra d'art en un testimoni vital.

Aquesta exposició és un dels actes vinculats amb el Dia Internacional de les Dones. L'acte inaugural anirà a càrrec de Philippe Lavaill, escultor català nascut a Perpinyà qui també mostrarà la seva obra inspirada en la figura femenina.


Neandertals a Catalunya         (novembre 2014)

L’exposició acompanya els visitants per un viatge als principals jaciments gràcies a un audiovisual, de 12 minuts de durada, que inclou comentaris, anècdotes i entrevistes a destacats investigadors. Quatre clips de presentació dels importants jaciments de l’abric Romaní, coves de Serinyà, de la roca dels bous i de la cova del gegant ens introduiran en les peculiaritats d’aquests singulars emplaçaments.

 

El Museu d’Arqueològic del Vendrell ha complementat els elements gràfics i audiovisuals amb material de les seves col·leccions. També es poden veure algunes rèpliques (un crani de neandertal, la rèplica de la mandíbula de la cova del gegant de Sitges, indústria i una llança).

 

Organitzada por la Universitat de Barcelona (Grup de Recerca del Quaternari-SERP, Grup de Recerca DIDPATRI) i el Museu d’Arqueologia de Catalunya es podrà visitar del 28 de novembre de 2014 fins el 26 de gener de 2015.

 


Exposició de fotografies al Museu Deu (setembre 2014)

L’any 1991, el Consell d’Europa va iniciar el patrocini de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), una iniciativa destinada a promoure la difusió del patrimoni monumental entre els ciutadans, en la qual també col·laboren la Generalitat de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner. Les JEP se celebraran el darrer cap de setmana de setembre a tot Catalunya. Des de l’any 1999, el Museu Arqueològic del Vendrell hi participa mitjançant el Concurs de Fotografia, que compta amb la col·laboració del Grup Fotogràfic del Vendrell.

Enguany, el tema escollit del Concurs són els masos i les masies que envolten la nostra comarca. La masia i el mas són les cases rurals per excel·lència, on es barreja la tradició constructiva noble amb la popular, i són la mostra d’una forma de vida, la pagesa, i d’una economia, l’agrícola, que avui en dia està desapareixent de la nostra comarca.

La inauguració de l’exposició de les obres presentades va tenir lloc al Museu Deu el passat 26 de setembre a les vuit del vespre, moment en què també es va es fer el lliurament de premis. L’exposició restarà oberta fins al 26 d’octubre de 2014.