JOSEP SERRA ABELLA

Barcelona 1906, Barcelona 1989

El 1919 ingressa a l'Escola Superior de Bells Oficis de la Mancomunitat de Catalunya. Es dedica a la secció "Arts de la Terra" juntament amb els seus germans Antoni i Enric. Treballa a la Manufacturera Serra de Cornellà de Llobregat al costat del seu pare i germans.

El seu activisme intel.lectual va fer que s'associés en diverses organitzacions i cercles culturals, entre els seus projectes socials va destacar per voler revitalitzar l'Escola Superior de bells oficis, desgraciadament la seva trajectòria docent va quedar truncada per la guerra.

Torna a Cornellà el 1940 i, després del terrible parèntesi de la guerra, reprén el treball. El 1941 es casa amb la pianista María Moragas, un any després va néixer el seu primer fill, Jordi , que tindrà una gran importància en la trajectòria de "Ceràmica Serra".

Els anys següents van ser de consolidació de la ceràmica feta per Josep Serra en particular i per la família en conjunt. S'organitzen multitud d'exposicions de la seva obra. El 1986 Josep Serra rep la distinció, concedida per la Generalitat de Catalunya, de Mestre Artesà de la Ceràmica. El 1987 es realitza a la sala La Rectoría de Cornellà de Llobregat una important exposició col.lectiva.

Al principi Josep Serra va centrar gairebé tot el seu interès en els esmalts monocromàtics, i amb decoracions suaus de dibuixos geomètrics, figuratius o de plantes, gairebé sempre pintats o esgrafiats.

El juliol de 1989, a l'edat de vuitanta-dos anys, moria Josep Serra, després d'haver dedicat tota la seva vida a la ceràmica.

 

 

Web de l’artista: http://www.ceramicaserra.com/a_06_noucentisme_2.htm