TOMÀS MORAGAS TORRAS

(Girona, 1837 - Barcelona, 1906)

Fou un pintor català, va iniciar-se en l'art de la mà de pintors del romanticisme català. A poc a poc va anar alliberant el seu estil cap a una tècnica més rica i més propera a la pintura anomenada 'de casaca'. Va seguir els passos de Fortuny i marxà a Itàlia, on formaria part de l'escola de Roma, que donaria tants grans pintors. En la seva obra conviuen l'orientalisme encomanat per Fortuny amb el realisme de personatges populars, escenes costumistes i paisatges. Al tornar de Roma es dedicà a l'ensenyament, un dels seus deixebles més importants va ser Santiago Rusiñol.

Un cop acabats els estudis a l'Acadèmia de Belles Arts, i influït per les notícies que rep de Fortuny, l'any 1858 decidí marxar a Roma tot i no tenir beca d'estudis per finançar la seva estada. L'acompanya l'escultor Jeroni Suñol i més tard s'hi afegiran Tapiró i Agrasot.

Aprofitant la seva estada a Barcelona es dedica a la temàtica costumista catalana amb obres com Font safareig de Guissona o Celler català, que reben una molt favorable acollida, alhora que realitza estudis i apunts a llapis i retrats, alguns en miniatura.

Tomàs Moragas Torras morí a Barcelona l’octubre de 1906 amb 71 anys d’edat, víctima d’un atac d’apoplexia, després d'haver pintat la seva darrera obra Àrab d’alt llinatge. El 1941 la Sala Parés fa una exposició homenatge al pintor, on s'hi van veure obres com l’Abeurador, Pastor romà, la Masia, Cards, Font Romana, d’una llista de 48 obres.