SEGUNDO MATILLA MARINA

(Madrid; 1862-Teyá, Barcelona; 1937)

Va ser un pintor espanyol nascut a Madrid i establert i format a Catalunya.

Va cursar estudis de Belles Arts a l'Escola de la Llotja de Barcelona sota la direcció d'Antoni Caba. Es va especialitzar en la pintura de paisatges i marines, amb una marcada predilecció pels capvespres a la manera d'Eliseo Meifrén. Va participar en l'Exposició Internacional de Barcelona de 1891, en què va ser distingit amb Diploma Honorífic, i també en les de 1894, 1896 i 1898; participar igualment en les Exposicions d'Art de Barcelona de 1918 i de 1919, al Saló de París de 1897.

Va exposar individualment a la Sala Parés de Barcelona el 1914, amb un total de cent cinquanta obres entre retrats, paisatges i marines. També en 1915, al Saló Vilches de Madrid, en la exposició es van vendre totes les obres exposades. Dos retrats i algunes marines les va comprar el Museu d'Art Modern de Madrid. Durant aquesta època, gran part de la seva producció va ser exportada a Amèrica.

Va destacar com excel · lent retratista, mostrant-se molt eficaç en el domini de la tècnica, tot i que han estat els seus paisatges i marines els que li van donar la fama. Entre els seus deixebles, cal destacar al seu nebot, el pintor Joaquim Terruella i al no menys important pintor Antoni Rosell Altimira, ambdós catalans. La seva obra es troba en diferents museus, entre els quals el Museu del Prado de Madrid o el Museu Nacional d'Art de Catalunya de Barcelona, així com en importants col · leccions privades internacionals