JOSEP LLORENS ARTIGAS

(Barcelona, 1892 - Gallifa, 1980)

Ceramista.

Va estudiar a l'Escola de Belles Arts de Barcelona. La seva ceràmica, especialment la realitzada en gres, destaca per la puresa i senzillesa de la forma i per la decoració resultant de la cocció a elevada temperatura. Va col · laborar amb Picasso i amb Miró (seu de la Unesco a París, Universitat de Harvard i aeroport de Barcelona). Va exercir una notable funció renovadora en l'àmbit de la ceràmica europea.

.El 1917 viatjà a París i es va unir als avantguardistes del moment: col · laborant amb altres artistes, va fundar el grup Courbet, del qual va ser el seu teòric i principal animador; participà així mateix en obres conjuntes amb Raoul Dufy, Albert Marquet i Georges Braque.

Va travar també amistat amb Picasso, però va ser sobretot amic, company i col · laborador de Joan Miró. Va trobar a aquest a París, quan el futur gran mestre, jove, sol i pobre, acabava d'arribar al centre mundial de l'art. Units per una llarga i profunda amistat, junts van treballar en descobrir la puresa estilística, cada un en el seu vessant especial. La seva col · laboració mútua va ser fecunda i continuada.

Llorens Artigas va arribar molt aviat un ple domini de la tècnica ceràmica; investigar en l'obtenció de noves pastes i esmalts, però les formes sempre van ser d'una simplicitat i estilització molt precisa, sense falsos decorativismos. La puresa i l'elegància van ser els seus característiques. Al costat dels objectes utilitaris, Llorens Artigas va realitzar, en base de pintures de Miró, els plafons ceràmics titulats el Mur del Sol i el Mur de la Lluna per a la façana de la seu de la Unesco a París (1955 El 1941 va iniciar la seva activitat com a professor de ceràmica a la barcelonina Escola Massana, el que li va permetre estendre la seva influència sobre els ceramistes joves.

 

 

Pagina Web: http://fundacio-artigas.com/index.php?idi=ca&mnu=home