JOSEP GRANYER GIRALT

(Barcelona, 1899 - 1983)

Va ser un artista ben considerat per la crítica del seu temps i reconegut per les seves nombroses escultures, dibuixos i, també, pels seus gravats i il·lustracions per a llibres de bibliòfil.

La seva obra és difícil de situar en un estil determinat. Va fer una obra molt personal i encara que, va reflectir l’estil del moment, noucentisme, surrealisme, cubisme, la majoria de la seva obra és molt eclèctica.

Granyer va néixer en una família de carboners, però, voltat d’un ambient artístic, un cosí del seu pare era Lluís Labarta i Grañé, va decidir estudiar dibuix, pintura i escultura a l’Escola de Belles Arts de Barcelona. Durant els seus anys de formació va rebre classes de José Ruiz Blasco, pare de Pablo Picasso. L’any 1917 va fundar el grup Els Evolucionistes , juntament amb escultors com Apel·les Fenosa i Joan Rebull, amb qui va treballar al seu taller completant la seva formació artística.

La seva obra és detallista i realista, té un gran sentit de la composició i de rigor formal, basat en l’observació de la realitat, alhora que hi mostra una fina ironia i una gran dosi d’imaginació.

El Museu Deu del Vendrell té en el seu fons artístic una col·lecció de 25 peces de bronze que formen part del seu famós “Bestiari”, un conjunt de representacions d’animals humanitzats que alhora il·lustren poesies d’autors com Pere Quart o Josep Carner. El conjunt d’aquestes peces, juntament amb la sèrie del Museu Deu de 24 dibuixos d’éssers híbrids, converteixen Josep Granyer en un dels escultors més originals de la seva generació.

Els  animals en actituds humanitzades formen part de la majoria de les obres de Josep Granyer, per exemple les dues escultures de la Rambla de Catalunya de Barcelona.

Les seves obres més destacades són les escultures: El Toro pensant i la Girafa coqueta que estan situades a la Rambla de Catalunya de Barcelona.

Va realitzar gravats per il·lustrar llibres molt coneguts com ara El llibre de les bèsties de Ramon Llull o El coloquio de los perros de Miguel de Cervantes.