RAFEL DURANCAMPS I FOLGUERA

(Sabadell, 1891 - Barcelona, 1979)

Fou un pintor català. Va aprendre l'ofici sota les ordres de Joan Vila Cinca i la influència de Joaquim Mir, amb qui va establir amistat de jove. Va visitar diversos museus per impregnar-se de la tècnica dels grans mestres com Velázquez o El Greco. En aquesta època la seva obra mostra un colorisme on es noten les influències dels seus mestres i encara firma els treballs com a R.Durán i Camps.

Va exposar per primera vegada el 1915 a l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell, en el marc d'una exposició col·lectiva. La seva primera mostra important fou el 1917, quan va exposar a les Galeries Laietanes. Més endavant, el 1926, se'n va anar a viure a París, on creà el seu propi estil, creant sobretot natures mortes i paisatges.[3] Durant la seva estança a París va obrir una Galeria d'Art, coneguda amb el nom de La Fenêtre Ouverte. En aquesta sala van exposar artistes com Dalí, Cézanne, Derain, Dufy, Miró o Picasso. Gràcies a aquesta galeria, Durancamps entrà en contacte amb l'alta societat parisenca.

De nou temporalment a Sabadell, va rebre l'encàrrec de pintar uns murals per a la casa de la vila del Poble Espanyol, amb motiu de l'Exposició Universal de 1929 a Barcelona. Des de 1932 exposà anualment a la Sala Parés, tot i que la seva estada a París es perllongà fins al 1939, quan torna a Catalunya amb l'esclat de la Segona Guerra Mundial. Es va establir a Barcelona, però passà temporades a Sitges, Cadaqués... i exposà sovint a Barcelona i Madrid,[4] on aprofitava per visitar assíduament el Museu del Prado. Fou a Madrid on pronuncià la conferència «Lacras de la Pintura Actual», on criticava fortament l'art d'avantguarda i tots els ismes del segle XX.

Es pot veure obra seva al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i a Madrid, entre d'altres col·leccions del país i internacionals.

 

 

La pàgina web de l’artista:  http://www.durancamps.org/rafael.htm