JOAN DESCALS I ESQUIUS

San Fruitós de Bages 1945.

Es un artista i polític català, nascut a Sant Fruitós de Bages i resident al Vendrell.  Llicenciat en filologia germànica, ha estat professor d'institut i diputat per la província de Tarragona al Parlament de Catalunya.

Joan Descals interpreta a través de diversos mitjans artístics (dibuix, aquarel·la, pintura, vitralls, pedres pintades, porcellana pintada i amb materials diversos en forma d'escultura) l'obra poètica de Rosa Fabregat, Juli Grandia, Gabriel Ferrater, Jordi Pàmias, Salvador Espriu, Joan Vinyoli, Pere Gimferrer, Antoni Marí, Vinyet Panyella, Carles Duarte, Lluís Calderer ,Nati Soler, Olga Xirinacs i Rossend Poch. Des del 1983 ha dissenyat i pintat els vestits dels Diables del Vendrell. Ha ilustrat diversos llibres. Ha fet cartells decorats i logotips.

 

En l'àmbit de les exposicions ,el 1988 presenta: "Una proposta interdisciplinària sobre el poeta català Salvador Espriu amb dibuixos de Joan Descals i escultures de Manuel Cusachs" a l'edifici del Parlament Europeu a Strasbourg. El 1966 organitza una exposició-performance: "Un viatge d'hivern" d'Antoni Marí consistent en una relació entre la poesia, la plàstica, la música, el cant i la recitació a l'Auditori Pau Casals del Vendrell. El 2000 va rebre el Premi Bages de Cultura d'Òmnium Cultural. El 2004 funda amb altres artistes el grup "Art polièdric". El 2013 al Museu Deu es realitza una exposició antològica del conjunt de la seva obra pictòrica.