ANTONI CUMELLA SERRET.

(Granollers, 1913 – 1985)

Fou un ceramista d'anomenada mundial. Va rebre el Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 1981, en la seva primera edició, i el 1982 va rebre la medalla d'or del FAD Foment de les Arts i el Disseny. El 1982 fou nomenat fill predilecte de Granollers. El 1984 realitzà la Medalla del Parlament de Catalunya.

Va aprendre l'ofici de terrisser amb el seu germà i gran col·laborador Joaquim, a l'obrador familiar. Més endavant, estudià ceràmica a l'Escola del Treball de Barcelona on coneix l'obra de Gaudí de la mà de Josep Maria Jujol i Josep Lluís Sert.

Als anys 1950 fa diverses exposicions a Madrid, on coneix molts intel·lectuals crítics amb el règim franquista, com Pedro Laín Entralgo i José Luis Aranguren. Aquells anys col·labora activament amb el Grup R, format pels arquitectes Martorell, Bohigas, Moragas, Pratmarsó, Subias i Sostres. El 1958 va participar, amb Alexandre Cirici, en la constitució del primer museu d'art contemporani de Barcelona.

Durant els anys 1960 fa murals com ara Homenatge a Gaudí, pel pavelló espanyol de la Fira Mundial de Nova York de 1963 i el 1984 realitza la medalla del Parlament de Catalunya.

Antoni Cumella va dur a terme una profunda renovació del llenguatge volumètric de la ceràmica. el 1953 va fer les primeres plaques de ceràmica esmaltades, que van evolucionar cap a les escultures i els murals escultòrics. La seva experimentació constant en formes, textures, tons i matisos el va portar cap al terreny pictòric i al llenguatge arquitectònic.

L'obra de Cumella conté una gran varietat de formes: ovoides, esferes, campanes, cilindres i cons, amb gruixos i amplades diferents, que juguen especialment amb la rotació, però que alhora contenen una gran riquesa de tons i matisos de color. Cumella opta pels monocroms amb profusió de matisos, gradacions i granulats. Amb una concepció arquitectònica de la ceràmica, l'artista va aplicar una mirada contemporània al volum del gres esmaltat i el va situar en l'àmbit de l'objecte artístic.

 

 

La pàgina web de l’artista: http://www.antonicumella.org/