RAFEL BATALLER GIRALT (1920-2013)

Nascut a Blanes el 26 de novembre de 1920, era el fill petit de Dolors Giralt i del doctor Tomàs Bataller , metge i fotògraf amateur . Els primers estudis de dibuix els va fer amb l'aquarel · lista Ramon Reig a Figueres , i durant la Guerra Civil va estudiar amb el pintor Àngel Planells a l'Escola d' Arts i Oficis de Blanes

L'any 1950 es va llicenciar a l'Escola de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona i després va ampliar coneixements de gravat amb el mestre Jaume Pla fins que , el 1956 i 1958 , va aconseguir una beca per anar a París conjuntament amb Josep Roca - Astre i Jordi Curós .

L'Arxiu Municipal de Blanes ( AMBL ) conserva el valuós fons personal de l'artista , que inclou milers de fotografies que testimonien la seva mirada artística a través de la càmera . Arran d'aquesta donació , l'Ajuntament de Blanes va difondre el 2009 una de les seves facetes més desconegudes , la de fotògraf , mitjançant d'un catàleg i una exposició titulats ' Els paradisos de Rafel Bataller . Un pintor fotògraf ".

A través dels dos elements , es mostraven els quatre llocs que més va immortalitzar Rafel Bataller . L'any 1956 va descobrir Formentera quan era pràcticament una illa verge , i al cap de pocs anys va decidir construir el seu refugi estiuenc .

Els quadres que va pintar d'aquest racó de les illes van aconseguir un èxit mundial a partir de l'encàrrec d'un cartell que li va fer la direcció general de Promoció Turística l'any 1971 . A Bataller se'l coneixia com 'el pintor de Formentera' per la fama que va donar a l'illa amb els quadres de les seves aigües .

El descobriment de la Vall d'Aran va permetre Rafel Bataller poder gaudir de l'espectacle de la neu durant nombrosos hiverns i quedar fascinat per la ràpida transformació dels colors del paisatge pirinenc .

Finalment , el quart paradís del pintor va ser París , ciutat amb la qual va tenir el seu primer contacte el 1950, durant el viatge de final de carrera . Des de llavors , tampoc va deixar de visitar mai l'anomenada ciutat de la llum . Els paisatges urbans nevats i els ponts són els temes que predominen als seus quadres parisencs .

 

Pagina Web sobre l’autor:  http://www.raco.cat/index.php/revistagirona/article/viewFile/135237/185436