JOSEP AMAT PAGÈS  (Barcelona, 13 d'abril de 1901 – 17 de gener de 1991)

Conegut com “Pin” fou un pintor, un dels referents de la pintura catalana del segle XX, dedicat en exclusiva als paisatges. enquadrat en l'impressionisme o postimpressionisme, però un cop mort, amb perspectiva de tota la seva trajectòria, és considerat més independent i més proper al fauvisme.

Neix a Barcelona al núm 9 del carrer Muntaner[5] essent el tercer de quatre germans.

Estudia primària als Escolapis del carrer Diputació i el 1917 comená estudis de dibuix a l'Ateneu Obrer del Carrer Tallers, del que n'és director Nicanor Vázquez Ubach[5] 1920 Ingressa a l'Escola de Belles Arts de Barcelona (Llotja).

El 1924 coneix el pintor Joaquim Mir i a partir de llavors passa algunes temporades a la casa d'en Mir a Vilanova i la Geltrú. El 1933 visita per primera vegada Sant Feliu de Guíxols, on coneix a Isabel Girbau, amb qui es casa a Sant Feliu el 17 de juny de 1936, sent Joaquim Mir el padrí de noces. El matrimoni s'instal·la en una torreta de Sant Gervasi de Barcelona, al carrer de Juli Verne n° 25. El 1962 es trasllada a viure a una torreta del Putxet, al carrer de Manacor n° 10.

El 1978 supera un atac de cor, tot i que pot seguir pintant, però el 1985 té una embòlia que li afecta el braç i la cama esquerra, que li redueix la mobilitat i li dificulta el poder pintar. El 1990 mor la seva esposa, i ell mor a Barcelona l'any següent, essent enterrat a Sant Feliu de Guíxols.

La Generalitat de Catalunya li concedeix la Creu de Sant Jordi el 1988.

El 16 de desembre de 1992, el MNAC en la seva exposició: Un any d'adquisicions donacions, exposa les obres "El raval" i "Le Bateau-mouche" incorporades als seus fons.

El 2001, amb motiu del centenari del seu neixement, l'Ajuntament de Barcelona li dedica una exposició homenatge a l'Espai Pruna, l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols una exposició homenatge al Monestir, i la Fundació Amat a la Casa Amatller de Barcelona.

El 2004, el MNAC exposa la seva obra Vista de París, de 1935, que forma part de la Col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza d'art català.

(Font. EC)

 

 

La pàgina web de l’artista: http://fundacioamat.org/