JOAQUIM AGRASOT  I JUAN (1836-1919)

Va ser un gran pintor nascut a Oriola el 24 de Desembre de 1836. Molt jove es va traslladar a València , on va ser deixeble , a les classes de Dibuix , del senyor Francisco Martínez Yago , pare de Martínez Cubells . Va ingressar en la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles , i allí va estudiar durant quatre anys .

 

Va exposar per primera vegada el 1860 , en l'Exposició Agrícola , Industrial i Artística , d'Alacant , on va obtenir una medalla de bronze . Va marxar a Roma el 1860 , pensionat per la Diputació d'Alacant , per ampliar estudis . Allí va conèixer a Fortuny , amb qui va travar una gran amistat . Des de la Ciutat Eterna va enviar a Madrid , per a l'Exposició Nacional de 1864 , un petit quadre titulat " Una escola de poble als Estats Pontificis ", el qual figurarà després en l'Exposició de Belles Arts de Barcelona ( 1866 ) , i un quadre de " gènere " titulat " Lavandera de la Scarpa " , que va obtenir una Tercera Medalla . A l'Exposició Nacional de Madrid , de 1867 , va enviar tres obres , amb una de les quals , titulada "Les dues amigues" , va aconseguir una Segona Medalla   Aquest mateix quadre també va ser premiat en l'Exposició Universal de Filadèlfia , de 1876 .

A la mort de Fortuny , 1874 , Agrasot , ja casat , torna a Espanya i fixa la seva residència a la ciutat de València , on ja viuria el pintor fins a la seva mort . Allà li va néixer un fill que també seria pintor : Ricardo Agrasot Saragossa.

El 1876 va presentar el llenç " La temptació " a una exhibició concurs a Barcelona , i en l'Exposició de Paris , de 1878 , va penjar Agrasot la seva obra " Abans de la correguda a la plaça de toros de València" . Va prendre part també en una Exposició a Alacant, 1879 , i una altra a València, el 1880 . Amb quadres " d'història" va concórrer a les Exposicions nacionals , d'ISM , amb el titulat " Mort del Excm . Sr Marquès del Duero " , que va ser adquirit per l'Estat amb destinació al Palau del llavors Senat , ia la de 1887 , amb " Entrada de Carles V al monestir de Yuste " , que li va valer un certificat d'honor per medalla de segona classe , adquirit també per l'Estat . Va prendre part en altres Exposicions Nacionals : les de 1890 i 1904 . Va ser jurat en algun d'aquests certàmens : els de 1871 , 1881 i 1892 . El 1894 , a Alacant , es va celebrar una exposició organitzada per la Societat d'Amics del País , a la qual va concórrer Agrasot , i en la qual va obtenir Medalla de Plata . Va ser molt aficionat a traslladar als seus llenços els costums valencianes : " El Bateig " , "Les Noces " , etc .

 

Va morir a València el 8 de Gener de 1919. Hi ha obres seves als museus de Barcelona, Madrid i Viena .