MIÉRCOLES DE JULIO Y AGOSTO:RUTAS CULTURALES: "SEÑORES TURISTAS"

Acompañados de un educador cultural del Museo Deu, descubriremos los orígenes del barrio marítimo de Comarruga: de zonas pantanosas a grandes avenidas; de juncos y fango a las antiguas casetas de baños; de aguas encharcadas a “baños de pila” (bañeras situadas en cabinas individuales) y oleaje…

 

Reviviremos el pasado a través de imágenes antiguas para conocer los balnearios, hoy desaparecidos, de primera línea de mar con el lago de aguas cristalinas, las casas indianas, la aventura americana de los hermanos Trillas, la historia del piloto de motociclismo Ramon Torras… y pasearemos hasta la Iglesia de San Ramón para contemplar los mosaicos del artista Santiago Padrós que recuerdan la Comarruga de los años sesenta y setenta.

 

Salidas: Todos los miércoles de agosto a las 19.00h desde la Oficina de Turismo de Comarruga excepto el día 15 de agosto

 

Duración: 1,30h horas

Precio: 5€. Niños menores de 12 años gratuito.

Para reservas: Museo Deu (977666308) y Oficina de Turismo de Comarruga (977680010)


JUEVES DE JULIO Y AGOSTO:RUTAS CULTURALES: "SAL DEL MAR Y ENTRA EN EL VENDRELL"

Acompañados de un educador cultural del Museo Deu, pasearemos por las calles del centro histórico de la ciudad para conocer historias de íberos, señores feudales y piratas. Descubriremos los rincones peculiares y anécdotas curiosas vividas en el Portal del Pardo, del templo barroco de San Salvador o la historia que esconden las pinturas de la plaza de los hermanos Ramon i Vidales. Además visitaremos la colección de arte del Museo Deu, con su espectacular Sala de las Alfombras, con una desgustación de productos típicos en su jardín.

 

Salidas:    Todos los jueves de agosto excepto el 26 de julio

18.00h: Oficina de Turismo de Comarruga

18.10h: Hotel Coma-ruga platja

18.15h: Plaza de Sant Salvador (Las Palmeras)

 

Duración: 2 horas

Precio: 6€. Niños menores de 12 años gratuito.

Para reservas: Museo Deu (977666308) y Oficina de Turismo de Comarruga (977680010)


MILLORA EN EL SISTEMA DE SEGURETAT

El sistema de seguretat del Museu Deu ha millorat considerablement amb la instal·lació d'una nova central d'alarma d'incendi. Aquest fet ha estat possible gràcies a la participació de la Diputació de Tarragona en el seu finançament.


08.03.2018


03.02.2018 - PRESENTACIÓ DEL CATÀLEG DE L'EXPOSICIÓ D'OLGA SACHAROFF


LA NOVA FAÇANA DEL MUSEU DEU

La façana del Museu Deu ha canviat d'aspecte. El Museu Deu s'identifica clarament amb les noves lletres corpòries situades a la barana principal del museu.

Aquest fet ha estat possible gràcies a la participació de la Diputació de Tarragona en el seu finançament.18 de juliol, 19.30h:  "Afterwork" al Museu Deu

Neix al Vendrell una activitat d’oci amb la qual gaudir, un dimarts al mes, de bon ambient, bona música i bona gastronomia. Dimarts 18 de juliol, al Museu Deu, a partir de les 19:30 h i fins a les 22 h, tindrà lloc el primer “Afterwork”, organitzat per l’associació Tornem Alego i en col·laboració amb el Museu Deu.

El terme “Afterwork” (que significa “després de la feina”) es refereix a aquelles activitats lúdiques que es programen després de la jornada laboral, habitualment amb els companys de feina, però en un ambient distès. És un moment per socialitzar i enfortir relacions fora de les tensions laborals.

En aquesta ocasió han volgut anar més enllà i han creat un espai per compartir amb amics, familiars i companys una estona de descans, en la qual es podrà gaudir d’una degustació de vins de Miquel Pons, acompanyats d’una tapa feta en exclusiva per a l’esdeveniment, a càrrec de Bonacarn. La vetllada estarà amenitzada per la fantàstica veu de la cantautora Nerea Bassart i en un entorn de luxe, els jardins del Museu Deu. L’activitat tindrà un preu de 5 €.

(2017)

 


30 de juny , 20h:  "Concert de Les Gralles del Baix Penedès"  al Museu Deu

 

El proper divendres dia 30 de juny, al jardí del Museu Deu sonaran:  “LES GRALLES DEL BAIX PENEDÈS”.

 

L’any 1976 es considera l’any de creació de Les Gralles del Baix Penedès, amb el Jaume Vidal i Vidal, Carboner, al capdavant, tot i que no va ser fins a principi dels anys vuitanta quan el Carboner va fer uns cursets de gralla al Casal, i inicià la també anomenada “Escola del Jaume Vidal i Vidal”, que s’ha mantingut fins a l’actualitat amb Les Gralles del Baix Penedès.

 Com a característica de grup, cal mencionar la pervivència del so i el timbre d’abans, fet que demostra que el Vendrell sempre ha tingut grallers propis, i la informalitat de la gent de fa uns anys, ja que Les Gralles del Baix Penedès actuen normalment sense uniforme propi.

En l’actualitat, acompanyen de forma regular alguns grups de L’Embarcada, de la qual forma part com a grup fundador. També actuen en altres festes populars com les festes dels barris, amb les matinades i les processons.

 

El grup està format pels següents membres:  Rafael Claramunt, Eduard Miravalls, Oscar Francés, Helena Cullaré, Elisabet Diaz, Joan Ramon Ivern, Josep Joan Pellejà, Edgar Solé, Carles Guasch, Jordi Inglés-Bero- , …. i d’altres components nous, joves que entenen, aquesta és una bona manera de presentar-los i agafar compromís amb LGdBP (Les Gralles del Baix Penedès).

 

El conjunt interpretarà cançons tradicionals catalanes. El repertori que tocaran, es tracte de la feina feta durant tot aquest curs 2016-2017, i com a cloenda de la cel.lebració del seu 40è Aniversari (1976-2016). Incorporen tantmateix, en aquest concert, noves melodies i peces, i volen donar-les a conèixer.

 

El concert és a les vuit del vespre i l’entrada és gratuïta per a tothom.

 

Per a més informació:

Museu Deu. Plaça Nova, 6. 43700 El Vendrell.  977666308.   www.museudeu.com

 

(2017)

 


27 de maig , 12h:  El Museu és el convidat dels "Diàlegs:  Convidades a mirar més" al Vinseum.

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, 18 de maig, el Vinseum de Vilafranca ha convidat a quatre directores dels museus d'art més propers:

 

- Núria Ballester. (Museu Pau Casals del Vendrell).

- Vinyet Panyella. (Museus de Sitges)

- Núria Payán. (Museu Deu del vendrell)

- Mireia Rosich. (Biblioteca Museu Victor Balaguer de Vilanova i la Geltrú)

 

El diàleg farà veure els aspectes de VINSEUM que més els interessen, desde de la seva experiència i coneixement en l'àmbit de la museologia, i també dela seva vinculació amb el territori.

 

Lloc: VINSEUM . Palau Reial

Preu: 7€ per persona.

Estudiants, aturats, discapacitats i jubilats: 4€

Entrada gratuïta pels Amics del VINSEUM i els menors de 13 anys.

Places limitades. Amb reserva prèvia.

 

Més informació i reserves:

Plaça Jaume I, 1

08720 Vilafranca del Penedès

Telf.  + 34 938 900 582

vinseum@vinseum.cat

 

(2017)

 


21 de maig , 12h: Jornada de Portes Obertes.


20 de maig , 12h: Jornada de Portes Obertes. Taller per a infants. "El procés de l'abstracció"

Acte vinculat amb l'exposició temporal on de la mà d'en Carles Soto els nens d'entre 7 a 12 anys entendran el procés creatiu i les diferents tècniques artístiques d'Armand Lluent.

Cal inscripció previa.(Consulteu l'apartat contacte a la web del museu).


18 de maig , 19h: Dia Internacional dels Museus. Presentació del llibre "La recepta màgica de les emocions"

 

La recepta màgica de les emocions és un conte creat per ensenyar-nos a gestionar les emocions des de ben petits. La lectura i realització de les activitats proposades en el llibret de receptes, ajuda a nens, pares, educadors i altres professionals a aprofitar la informació valuosa que ens donen les emocions.

 

Educar en intel·ligència emocional és la clau de l’èxit i la base del benestar de les persones, millota les relacions amb un mateix i amb els demés, ajuda a resoldre conflictes i a prendre millors decisions a la vida.

Escrit per Neus Navarro, Psicòloga, Coach i Formadora, experta en creixement personal i emocions i il·lustrat per Carolina Palau, escultora, pintora i artista en desenvolupament constant.

 


5 de maig , 20h: : al Museu de Valls,  inauguració de l'exposició Jaume Mercadé.

Exposició en motiu dels cinquanta anys de la mort del pintor vallenc Jaume Mercadé. La mostra es podrà visitar fins el 25 de juny.
El museu Deu hi contribueix amb tres obres del pintor, dues que estan situades a la reserva del Museu Deu i una tercera a l'exposició permanent.
Horari: De dimarts a dissabte d'11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius, d'11 a 14 hores.
Museu de Valls
Passeig dels Caputxins, 18. 43800 Valls
Telf: 977606654 -www.valls.cat/la-ciutat/museu-de-valls

29 d'abril de 2017:  22è aniversari del museu Deu. "Jornada de portes obertes".

El museu Deu cel.lebra el seu vint-i-dosè aniversari amb una jornada de portes obertes i una visita familiar lliure gratuïta. El proper dissabte 29 d'abril, dins d'horari d'obertura habitual, d'11 a 14 hores i de 17 a 19 hores.

28 d'abril, 19h: Taller per a adults. -Llegim un quadre-"Armand Lluent (1943-2004): la figuració perduda"

 

TALLER PER A ADULTS: LLEGIM UN QUADRE D'ARMAND LLUENT
  CÀRREC DE CARLES SOTO, Patró de la Fundació Armand Lluent,
DIVENDRES  2 8  D'ABRIL  LES 19h. 
inscripció gratuïta al 977666308 o museudeu@elvendrell.net

 

 

Aquest divendres 28 d’abril a les 7 del vespre, la sala del soterrani del Museu Deu acollirà una activitat relacionada amb l’exposició temporal, dedicada a Armand Lluent.

Un artista que està despertant força curisitat a tothom que visita la mostra. El divendres el museu vendrellenc proposa un diàleg entre l’espectador i les obres del pintor, conduit per Carles Soto, ajudant de taller de Lluent, comissari de l’exposició i patró de la Fundació Privada Armand Lluent.

Soto, és un gran coneixedor de la trajectòria artística i vital de l’artista i plantejarà a través de la comparació de 3 obres de diferents èpoques l’evolució de la seva simbologia.

És tracta d’una activitat destinada al públic adult, és gratuïta però cal  inscripció prèvia al 977666308 o a través del correu museudeu@elvendrell.net  

 


Del 8 al 16 d'abril: "Dóna la volta a l'art" al Museu Deu

“Dóna la volta a l’art” és la nova activitat familiar lliure que el Museu Deu proposa per aquests dies de vacances.

 Compartir una estona de lleure al museu amb els més petits pot ser una bona elecció de cara a passar les vacances de Setmana Santa. El Museu Deu del Vendrell convida a les families a conéixer la seva col·lecció permanent a través d’un joc per a nens i nenes de 6 a 10 anys.

 Aquest joc, que es pot adquirir al mateix museu al preu d’1€, inclou una reducció del 55% sobre l’entrada general, per a tots aquells acompanyants de l’infant, sempre que no siguin del Vendrell, doncs els empadronats gaudeixen de l’entrada gratuïta. L’activitat, disponible en llegua catalana i castellana compta amb un llibret per colorejar amb dibuixos dels indrests més representatius de la nostra vila, editat per la Regidoria de  Turisme i Platges de l’Ajuntament del Vendrell. En la proposta també hi ha col·laborat la Regidoria d’Infància i Joventut. 

 L’horari del Museu Deu és de dimarts a dijous de 10 a 14 i de 17 a 19 hores, el divendres 14 i diumenge 16 el museu romandrà obert d’11 a 14 hores i dissabte 15 d’11 a 14 i de 17 a 19 hores.

 

(2017)

 


24 de març, 19h: Visita guiada a l'exposició temporal"Armand Lluent (1943-2004): la figuració perduda"

Visita guiada a l'exposició temporal a càrrec de Carles Soto, patró de la Fundació privada Armand Lluent.


17 de març de 2017, 20h: Inauguració de l'exposició "Armand Lluent (1943-2004): la figuració perduda"

El divendres dia 17 de març, a les vuit del vespre, es va inaugurar la nova exposició temporal del Museu Deu.

L’exposició titulada “Armand Lluent (1943-2004): la figuración perduda”  mostra més d’una cinquantena d’obres d’aquest artista barceloní conegut més arreu que no pas a la seva terra.

Però l’exposició no és simplemente un recorregut cronològic, no és únicamente un discurs antològic on les peces es situen agrupades en etapes artístiques: l’informalisme català, l’expressionime, l’art figuratiu, l’abstracte…No és tan sols un conjunt de peces sense títol, obres amb una clara simbologia cromàtica i amb suports diversos com ara teles, fustes reaprofitades o fibra de vidre… hem de mirar molt més enllà i hem de pensar, principalment, que no foren obres creades per a estar en un museu. Res més lluny de la intenció de l’artista!

Les obres exposades a la planta soterrani del Museu Deu foren concebudes buscant la recerca del ser humà en l’univers, per la qual cosa, són peces que mostren la faceta més íntima del pintor, sense filtres ni exàmens de consciència, cosa que pot provocar en l’espectador sentiments d’inquietud o rebuig i és del tot necessari advertir els visitants, ja que el Museu Deu rep públics molt diversos i de totes les edats.

Ja no podem contemplar l’art del segle XX esperant només trobar obres estèticament correctes i agradables a la vista. Les avantguardes artístiques ja ens van mostrar que els artistes sorprenen, inquieten, i fins i tot escandalitzen el públic. Durant els anys 60 del segle passat aquesta tendència va arribar al punt màxim on el tema central de molts artistes era la violència i l’autodestrucció.

La imaginación d’Armand Lluent ens porta a un món d’infants que expressen sentiments sense mirada, personatges sense rostre que comuniquen sentiments, caps andrògins que semblen buscar el més enllà i, principalment cal destacar la sèrie de cossos nus d’un tractament anatòmic i compositiu perfecte, d’una gamma cromàtica de tonalitats càlides i fredes unides per tal d’establir un espectacular efecte lumínic.

Armand Lluent, pintor, dibuixant, escenògraf i gravador fou alumne de la Llotja, deixeble de Garcia Morales i admirador d’Oskar Kokoshka i James Ensor. L’any 1973, després de participar en vàries exposicions col·lectives, va fer la seva primera exposició individual. La seva obra s’ha exposat a Girona, Madrid, Sevilla, Sitges, Reus, França, Suïssa, Suècia i Alemanya. Ara, les seves pintures es poden contemplar al Museu Deu fins al proper 4 de juny.

 

(2017)

 


Obres del Museu Deu s'exposen a Barcelona.

Josep Salvador Jassans, conegut artísticament per Jassans, va ser un apassionat del món grec, però mai va poder viatjar a aquest país. L'any passat es van complir deu anys de la seva mort, i el Museu de Montserrat li va dedicar una exposició antològica titulada “La Grècia imaginada”, en contraposició a la Grècia real que l'escultor no va arribar a conèixer. Ara, la mostra viatja a Barcelona, en concret al Museu Europeu d'Art Modern (MEAM), que obrirà les portes el dijous 16 de febrer i on, entre d’altres peces, s’exposen quatre escultures del Museu Deu.

 

Dos antics alumnes de l'artista, Jorge Egea i Adrián Arnau, n'han estat els comissaris, i han comptat amb el suport de la família de l'escultor, que ha prestat bona part del mig centenar de peces que la doten de contingut. El visitant hi podrà apreciar com, a la manera dels grecs antics, hi ha una alta representació de la figura humana com a resultat principalment d’una reflexió estètica i filosòfica. Deixeble de Joan Rebull, Jassans va ser un artista reconegut i, segons els responsables de la mostra, "segurament l’escultor de tota aquesta generació que va crear una obra més assenyada, coherent i honesta amb els principis de persistència de l’esperit clàssic".

 

La influència de Jassans en molts estudiants ha estat decissiva per la supervivència de l´amor a l´art escultóric entre el públic més jove. La mostra, que es completa amb activitats paral·leles, com una Taula rodona presidida per Àlex Susanna i diversos tallers de modelat, es podrà visitar fins al proper 2 d’abril al MEAM, al Carrer Barra de Ferro, 5 de Barcelona.


Nadal 2016: El Museu Deu enceta les festes amb un espai dedicat al seu fundador.

 

El Museu Deu del Vendrell ha aprofitat l’inici de les festes nadalenques per dedicar un espai museístic al seu fundador, el senyor Antoni Deu Font. Amb aquesta iniciativa, es pretén revalorar la figura del donant per tal que el públic conegui més encara el personatge, qui fou notari de la vila i qui va donar la seva col·lecció a la població. A la planta baixa del Museu, s’exposa des d’avui mateix, un espai amb artistes de la talla de Ceferino Olivé, Frederic Lloveras, Ricard Sala Olivella i Ferret Carbonell.

 

Els aquarel·listes Ceferino i Lloveras interpreten la notaria que el senyor Deu tenia a Piera acompanyats del bust del senyor Deu realitzat per l’escultor Ricard Sala Olivella. L’espai queda del tot definit amb la pintura de Joan Ferret Carbonell.

 

Des d'un punt de vista professional, Joan Ferret Carbonell, és una persona coneguda en el món de l'automoció gràcies al seu treball al capdavant de la firma FERVE S.A. És l'inventor de nombrosos dispositius, potser el més famós d'ells és el "Fervelèctric", un cotxe elèctric que les bateries es recarreguen amb energia solar. El propi Joan Ferret dissenya productes FERVE, i a més per millorar i evolucionar-los any rere any, els dóna una imatge moderna, que ha portat a nombrosos premis de disseny industrial.

 

Joan Ferret és inquiet, curiós i sobretot, molt entusiasta, i aquest esperit sense límits es desenvolupa de forma gairebé desenfrenat en el camp d'art. La peça exposada al Museu Deu representa el despatx de la notaria del senyor Deu al Vendrell.

 

A més a més també es pot contemplar en aquest espai diferents llibres de lectura del senyor Deu, així com publicacions sobre el col·leccionista.

 

Per a més informació: Museu Deu. Plaça Nova, 6. 43700 El Vendrell. - www.museudeu.com

 

 


16 de desembre, 18h: Inauguració de l'exposició "I tu què pintes"?

 

Dissabte, 16 de desembre a les sis de la tarda.

 

Inauguració de les obres d'art dels alumnes de les escoles: Àngel Guimerà, Àngels Garriga, els Secallets i Marta Mata.

La mostra recull el treball organitzat des del Servei pedagògic del Museu Deu, el qual al llarg del passat curs escolar, es va desplaçar a les escoles que així ho van sol·licitar per tal d’apropar les darreres tendències i l’art contemporani universal a les aules. Els alumnes van poder participar de petites conferències teatralitzades sobre artistes com Miró, Andy Warhol, Paul Klee, Gaudí, Dalí… a través d’elements quotidians que han fet les obres d’aquests grans artistes molt més accesibles per als infants de la nostra vila. Per a més informació veure l'apartat d'exposicions.

 


15 i 16 de desembre, 19h: Concert a càrrec dels alumnes de cicle mitjà de l'EMMPAC.

Mes Bosco. Les virtuts, la música i els monstres: A partir del quadre de l'artista Joan Descals inspirat en les obres del Bosco, els alumnes de nivell mitjà de l'EMMPAC interpretaran peces musicals creades per ells mateixos al Museu Deu.


2 de desembre, 19h: Presentació del mes Bosco.

El Museu Deu del Vendrell s’uneix als actes commemoratius internacionals del V centenari de la mort de Jheronimus van Aken, més conegut com Jheronimus Bosch o El Bosco (1450/601516), un dels artistes més enigmàtics i influents del Renaixement. 

La sala soterrani del Museu Deu exposarà obres de l’artista local Joan Descals inspirades en l’obra del Bosco, concretamente en les “Temptacions de Sant Antoni”. 

Una de les obres, de grans dimensions, mostra l’univers terrenal oposat a l’univers infernal; les virtuts acompanyades de músics sota l’atenta mirada d’éssers demoníacs i fascinants; monstres grotescs presidits per la imponent figura de Darth Vader, el personatge antagonista principal de la nissaga cinematogràfica Star Wars. 

L’acte de presentació tindrà lloc el proper divendres dia 2 de desembre a les set de la tarda i anirà a càrrec del mateix Joan Descals, el qual explicarà el significat de la seva obra i la transcedència que ha tingut al llarg del temps l’obra del Bosco. Una obra que actualmente no deixa indiferent l’espectador i que, tot i haver estat feta fa més de 500 anys, planteja dobles lectures i alhora certes ambigüitats que actualment són objecte d’intrepretació i d’atractiu.

 Durant tot el mes de desembre el Museu Deu organitzarà diferents actes vinculats amb la figura del Bosco:

 DIJOUS 15 i DIVEDRES 16, a les 7 de la tarda, tindrà lloc l’audició musical de la interpretació de "Les virtuts, la música i els monstres", de Joan Descals, a càrrec dels alumnes de Cicle Mitjà de EMMPAC.

 DIMARTS 20, Tindrà lloc el taller de Nadal amb l’elaboració del calendari del Bosco. El taller estarà dirigit per l’artista Joan Descals. A les 6 de la tarda es farà per a nens i nenes de 7 a 11 anys; a les 7 de la tarda per a nens i nenes de 12 a 16 anys i a les 8 del vespre per a adults. Per a tots els tallers cal inscripción prèvia i el preu és de 3€.  Per a fer els tallers es requereix un mínim de participants.

 

Per a més informació: Museu Deu. Plaça Nova, 6. El Vendrell

Tel.: 977666308 - museudeu@elvendrell.net - museudeu.com

 


11 de novembre: Inauguració de l'exposició: Europa fa un milió d'anys.

La setmana passada va finalitzar l’exposició “Europa fa un milió d’anys”, que havia estat inaugurada l’11 de novembre de 2016 en el marc de les activitats realitzades per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell durant la 21a Setmana de la Ciència.  
 
L’exposició, elaborada i gestionada per l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) es va ubicar al Museu Deu i constava d’una sèrie de plafons i reproduccions sobre la fauna i la flora del nostre territori durant el Plistocè Mitjà. A banda de les recreacions de paisatges de l’època i grans escenografies, els visitants van poder observar les reproduccions a escala d’un Homotherium latidens, un gran felí, i de dos Homo antecessor, entre d’altres.
 
Paral·lelament, es va organitzar un cicle de visites adreçades als grups escolars a càrrec de Lluís Batista, comissari de l’exposició, que van donar com a resultat la visita de 957 alumnes.
 
En total, entre visites escolars i públic en general, l’exposició ha estat visitada per 1.116 persones.


26 d'octubre: Música als Museus

18:00h Museu Deu, Museu Apel·les Fenosa i Museu
Àngel Guimerà


MÚSICA ALS MUSEUS
A càrrec dels alumnes de l’Escola de Música Pau
Casals del Vendrell.

 

EXPOSICIÓ AL MUSEU DEU:

El Vendrell 1976. Homenatge a Pau Casals dels Artistes Catalans d’Avui
El 12 de desembre de 1976 la Galeria d’Art Ur del Vendrell va inaugurar l’exposició homenatge a Pau Casals amb motiu dels actes del centenari del seu naixement amb obres de 46 artistes catalans.

Quaranta anys més tard, el Museu Deu recorda
aquella mostra.

 

Del 29 de setembre al 30 d’octubre de 2016.


21 d'octubre: El Museu Deu participa a la 5ena Jornada Mercat de l'Art, col·leccionisme i Museus

Aquesta Jornada és una iniciativa per aprofundir en l’estudi del col·leccionisme d’art a Catalunya i intenta desvetllar la curiositat sobre els col·leccionistes i sobre els seus lligams amb el mercat de l’art, una problemàtica que ha estat molt poc analitzada per la historiografia, fins i tot la més recent. La trobada es realitza novament a Sitges, on dos dels seus espais patrimonials més importants representen dues importants fites de la història del col·leccionisme al nostre país: el Cau Ferrat de Rusiñol i Maricel de Charles Deering.
La donació de la col·lecció d’art de Santiago Rusiñol a la seva mort l’any 1931 no va ser la primera rebuda als museus de Catalunya, l’havien precedit Camil Fabra Marquès d’Alella el 1902, Enric Batlló i Batlló el 1914, Josep Font i Gumà el 1922, o Emili Cabot i Rovira el 1924, entre d’altres que també podríem citar. Rusiñol sí va ser però el primer en llegar-nos
el conjunt dels seus afanys, el Cau Ferrat, on el contingut i el continent es presenten -i han perdurat!- en una perfecta simbiosi. Fou el primer en oferir-nos un espai de col·leccionista. Han vingut altres després: Marés, Pérez Rosales, Deu, Abelló, Godia, Mascort, Daurella, Sorigué, Bassat o Vila Casas. D’altres s’han perdut en el camí, com ara el mateix Maricel de Deering.
El museu de col·leccionista és una tipologia singular que ens acosta de forma directa a la intensa activitat del seu creador en la troballa i el rescat de les peces en el mercat de l’art. El seu estudi ens pot donar informació molt valuosa sobre l’evolució del gust i sobre les actituds
envers els objectes del passat.
PROGRAMA
9.30 h Benvinguda i presentació del llibre de la 4ª Jornada de 2015.
10:00 h Francesc Fontbona Anglada-Camarasa, col·leccionista
de pintura.
10:30 h Vicenç Furió La col·lecció de gravats de Jeroni
Faraudo i Condemines (1823-1886):
noves aportacions.
11:00 h Eliseu Trenc Alexandre de Riquer, bibliofil,
“connaisseur” i col·leccionista.
11:30 h Pausa. Esmorzar al Saló Blau i al Claustre del Palau de Maricel.
12:15 h Núria Rivero Una col·lecció polèmica: la de Julio
Muñoz Ramonet.
12:45 h Alberto Velasco L’antiquària Maria Esclasans (1875-
1947) i el comerç d’art antic a
Barcelona.
13:15 h Debat
14:00 h Pausa. Dinar (lliure).
16:15 h Núria Payan Antoni Deu Font: una vida dedicada
a l’art.
16:45 h Mercè Obon La col·lecció de col·leccions. Narcís
Ricart i el col·leccionisme de talles.
17:15 h Taula Rodona


18 d'octubre: Els Museus del Vendrell presenten les activitats pedagògiques.

El Museu Deu del Vendrell va presentar al Centre de Recursos del Baix Penedès la seva oferta educativa per als diferents nivells educatius, des de escoles bressol fins a batxillerat.


30 de setembre: EL MUSEU DE MONTSERRAT EXPOSA QUATRE ESCULTURES DEL MUSEU DEU

El Museu de Montserrat homenatja l’escultor Jassans amb l’exposició d’obres del Museu Deu.

 

 

El Museu de Montserrat obrirà la temporada de tardor (30 de setembre) amb una exposició antològica dedicada a l’escultor Josep Salvadó Jassans (Alforja, 1938 – 2006). Aquesta exposició forma part de l’Any Jassans: un any dedicat a commemorar la vàlua de la seva obra amb motiu del 10è aniversari del seu traspàs.

 

La mostra és fruit del treball dels historiadors Jorge Egea i Adrián Arnau, que actuen com a comissaris amb el suport de la família Jassans, que ha prestat una bona part de les obres que es mostraran al públic. En total, prop de 50 peces que il·lustren els principals arguments de la creació de Jassans.

 

 

L’exposició pren per títol La Grècia Imaginada 1938-2006.  S’inaugura al Museu de Montserrat el 30 de setembre i es podrà visitar fins al 5 de febrer de 2017.

 

La mostra recull una antologia de l’obra de l’escultor analitzant-la des d’una perspectiva que vol ressaltar el pensament i la filosofia creadora de l’artista, tot presentant al públic aspectes complementaris de la seva obra com són els seus dibuixos, pintures i projectes no realitzats. També hi apareixen altres aspectes del procés de realització de l’escultura tant de caràcter tècnic com de caràcter conceptual, ambdós inherents al bon saber de l’ofici de l’escultor, format segons la millor de les tradicions figuratives de casa nostra.

 

 

Deixeble de Rebull, Jassans va ser un artista reconegut i segurament l’escultor de tota aquesta generació que va crear una obra més assenyada, coherent i honesta amb els principis de persistència de l’esperit clàssic. En poques ocasions trobem escrits els seus pensaments, però  com a professor i catedràtic de la Universitat de Barcelona va saber transmetre a diverses generacions el seu saber escultòric i les seves idees estètiques.

 

 

El Museu Deu cedeix quatre escultures de Josep Salvadó Jassans : dues peces de marbre, una de pedra i una de bronze on la figura femenina esdevé una reflexió estètica i filosòfica, una transmissió de línies clàssiques, de pura bellesa, una idea d’entendre i de transmetre el llegat de l’Antiguitat, una devoció per Grècia, una Grècia somniada, viscuda i interioritzada.

 

 

Més dades: “JASSANS: La Grècia Imaginada”, estarà en el Espai d’Art Pere Pruna, Museu de Montserrat del 30 de setembre de 2016 al 5 de febrer de 2017Comissaris: Jorge Egea i Adrián Arnau. Després de Montserrat, l’exposició es podrà veure al Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) i al Museu Deu del Vendrell.


30 de setembre, 20h: TASTET MUSICAL

Amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer, tindà lloc als jardins del Museu Deu el "Tastel Musical" amb Bellvei Band i Terra i Taula.

 

La Bellvei Band neix el 2008 de la voluntat dels amics de la Música de Bellvei de formar una banda estable. En aquest temps, la formació s'està convertint en un referent del jazz festiu de la nostra comarca. En les seves actuacions es pot escoltar un repertori molt variat, tant versions com temes propis de la banda.

Terra i Taula és una unió de productors i cuiners del Baix Penedès que basen a través del respecte, la preservació i la difusió dels productes de qualitat de la comarca la seva activitat principal. Aquesta tasca els ha portat a recollir distincions i reconeixements arreu, com per exemple representar a Estocolm la cuina catalana al Som Gastronomia Tour de l'Agència Catalana de Turisme.

 


29 de setembre: EXPOSICIÓ VINCULADA AMB L'HOMENATGE A PAU CASALS - CATALANS D'AVUI

La Galeria d’art Ur del Vendrell, situada al passeig Castelar número 11 del Vendrell dels anys 70, va organitzar al mes de desembre de l’any 1976 una exposición homenatge al Mestre Pau Casals, en motiu del seu naixement.

 

L’exposició va romandre oberta del 12 de desembre de 1976 fins el 16 de gener de 1977.

 

46 artistes catalans contemporanis, tenien l’encàrrec de fer creacions entorn la temàtica la música, la tècnica era lliure i l’objectiu que  les obres poguessin ser adquirides per particulars, l’import de les quals aniria a benefici del  monument que Apel·les Fenosa estava preparant al músic, encarregat per l’Associació Musical Pau Casals i l’Ajuntament del Vendrell.  

 

Aquesta exposició va representar un gran esdeveniment per al Vendrell, doncs era l’oportunitat que grans artistes del moment es poguessin veure a la nostra vila.

 

Quadres i escultures on s’hi representaven instruments musicals, partitures, sardanes, orquestres i com no la imatge del mateix Pau Casals; També inscripcions amb el nom del Mestre, el nom de Sebastián Bach, el títol del “Cant del ocells” i violoncels o la idea de la pau, van formar part de la mostra on hi convivia la tendència més figurativa i tradicional amb l’art més conceptual, matèric, informalista i trencador contemporàni.

 

Pilar Parcerises, Catedràtica d’història de l’Art va destacar, en un artícle publicat al diari El correu de la Llum,  de la ciutat de Manresa, que les 46 obres representaven el “panorama de l’art català de la nostra època”. Alguns d’ells, com ara Tàpies, qui en aquells moments la seva obra començava a adquirir un major carácter polític de reivindicació catalanista i oposició al règim franquista. I Tharrats qui adquirira renom internacional uns anys més endavant.

 

D’altres com Josep Granyer, Ramon de Campany o Pere Pruna representaven l’equilibri amb els seus estils gens transgresors.

 

Per tant quedaven representades tendències com el fauvisme de Sanvicens, el cubisme de Joan Descals, l’impressionisme o l’expressionisme de Serra Llimona.

 

El grup fil·latèlic del Vendrell també va participar tot presentant aquell mateix dia un segell i un tampó, amb la idea de que la imatge i nom de Pau Casals viatgessin per tot el món.

 

El Museu Deu ha volgut rescatar aquesta idea, donat que 19 d’aquests artistes que varen estar presents formen part del fons de la col·lecció i de l’exposició permanent.

 

Per tal de poder reviure aquell acte al Museu Deu ha organitzat una exposició sota el títol “Homenatge a Pau Casals, els artistes catalans d’avui”, on no tan sols estan idicats els artístes que llavors hi van participar a les sales de l’exposició permanent, sino que també  per primer cop sortiran a llum obres que mai han format part de cap col·letiva. El Museu Deu compta amb 19 dels artistes que fa 40 anys van estar presents al Vendrell amb les seves obres.

 

La mostra es podrà visitar fins al 30 d'octubre.


20 de setembre: SORTIDA CULTURAL: "PASSEGEM PER COMA-RUGA I T'EXPLICARÉ COSES DE LA SEVA HISTÒRIA"

Un altre dels actes que l'Ajuntament del Vendrell organitza amb motiu de la Setmana de la Mobilitat és la sortida cultural pel barri de Coma-ruga. Acompanyats d'un educador cultural, descobrirem els origens del barri marítim de Coma-ruga. Passejarem per les seves avingudes i reviurem la història dels balnearis, dels indians i del motociclisme.

 

El punt de trobada és l'Oficina d'Informació i Turisme a les 17.30h.


17 de setembre: RUTA CULTURAL: "VOLS QUE T'EXPLIQUI COSES DEL TEU POBLE?

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Sota el lema europeu ‘Mobilitat intel·ligent. Economia potent.’, la Setmana del 2016 a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, també reforça el potencial de la mobilitat intel·ligent a l'hora de contribuir al desenvolupament econòmic.

La regidoria de Mobilitat de l'Ajuntament del Vendrell, organitza del 16 al 22 de setembre tot un seguit d'actes entre els quals destaca el dissabte dia 17 de setembre la ruta cultural titulada "Vols que t'expliqui coses del teu poble?". El punt de sortida és l'Estació d'Autobusos a les 12 del migdia, des d'on, acompanyats d'un educador cultural anirem fins el barri de Sant  Salvador per retornar al centre històric del Vendrell i conèixer històries d'íbers, senyors feudals i pirates. La ruta finalitza amb la visita de l'espectacular Sala de les Catifes al Museu Deu, part de la important col·lecció d'art donada al Vendrell pel senyor Antoni Deu Font.


Miércoles de agosto: "RUTA CULTURAL POR COMARRUGA"

Durante los MIÉRCOLES DE AGOSTO el Museo Deu organiza la ruta que descubre Comarruga.

  

Ruta "Señores turistas":

Acompañados de un educador cultural del Museo Deu, descubriremos los orígenes del barrio marítimo de Comarruga: de zonas pantanosas a grandes avenidas; de juncos y fango a las antiguas casetas de baños; de aguas encharcadas a “baños de pila” (bañeras situadas en cabinas individuales) y oleaje…

 

Reviviremos el pasado a través de imágenes antiguas para conocer los balnearios, hoy desaparecidos, de primera línea de mar con el lago de aguas cristalinas, las casas indianas, la aventura americana de los hermanos Trillas, la historia del piloto de motociclismo Ramon Torras… y pasearemos hasta la Iglesia de San Ramón para contemplar los mosaicos del artista Santiago Padrós que recuerdan la Comarruga de los años sesenta y setenta.

 

Salidas:    Todos los miércoles de julio y agosto a las 19.00h desde la Oficina de Turismo de Comarruga

 

Duración: 1,30h horas

Precio: 5€. Niños menores de 12 años gratuito.

Para reservas: Museo Deu (977666308) y Oficina de Turismo de Comarruga (977680010)


9 d'agost: "TALLER INFANTIL PINTEM EN BLAU"

“PINTEM EN BLAU” AMB PABLO ARIEL DESCALZO AL MUSEU DEU

 

El proper dimarts 9 d’agost, vinculat amb l’exposició Arte Azul, que ocupa la sala del soterrani del Museu Deu, Pablo Ariel Descalzo explicarà als més petits els secrets de pintar amb un bolígraf.

 

Des del passat 15 de juliol al museu vendrellenc es poden veure una seixantena d’obres, que tenen en comú el color blau, amb totes les seves tonalitats possíbles que alhora juguen amb el blanc del paper, per tal de donar profunditat i textura a la tinta.

 

El fet d’utilitzar una eina tan  quotidiana com és el bolígraf i aconseguir una aparença quasi fotogràfica als dibuixos els aporta el calificatiu d’obra d’art, doncs no tan sols es pot apreciar el domini de la tècnica sinò  també una manera personal de veure, copsar i representar la realitat.

 

Aquest taller començarà a les 18:30h, està destinant a nens i nenes d’entre 5 i 11 anys, és gratuït i cal fer reserva prèvia al 977666308 o a través del correru electrònic museudeu@elvendrell.net

Només cal que els participants portin un boli Bic de color blau i que tinguin moltes ganes de descobrir els secrets de pintar en blau. 


5 d'agost: "DIVENDRES DIVINS"

El proper divendres dia 5 d'agost tindrà lloc al Museu Deu del Vendrell un "divendres diVins", una iniciativa que té com a objectiu posar en valor els espais patrimonials i la seva relació amb les denominacions d'origen del territori.
Les set denominacions d’origen vinícoles del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre -la DOQ Priorat, la DO Montsant, la DO Tarragona, la DO Catalunya, la DO Terra Alta, la DO Penedès i la DO Conca de Barberà- s’han unit per crear el cicle Divendres DiVins. Es tracta d’una iniciativa que vol posar en valor tres aspectes ben diversos de les nostres comarques i convertir-los en el nou atractiu cultural: els espais patrimonials, els vins i també els artistes del territori.
L'acte està organitzat pel ST de Cultura, pel ST d'agricultura de la Generalitat de Catalunya i per la DO Penedès.
L'acte consisteix amb una visita al Museu Deu i un tast de vi DO Penedès que alterna amb la música pop de ET-CO: Sonia Linares Berroy & David Chueca, Antonio León i Mariano Valera. L’activitat té un preu de 5 euros.

Cal inscripció prèvia al telèfon 938 904 811 o al mail comunicacio@dopenedes.cat


15 de juliol: INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ "ARTE AZUL"

 

El proper 15 de juliol, a les 20,00h de la tarda, tindrà lloc la inauguració de l'exposició temporal "Arte Azul".

La sala d'exposicions temporals del Museu Deu mostrarà a partir del 15 de juliol i fins el mes de setembre les obres de Pablo Ariel Descalzo, artista argentí nascut a Buenos Aires i afincat a Catalunya. 

Pablo Ariel ha estudiat dibuix tècnic i dibuix artístic i és un autèntic mestre de la tècnica del dibuix utilitzant els bolígrafs.

Podeu trobar més informació al Facebook (Pablo AD, Arte Azul) o a Instagram (ARTE_AZUL)

 

 

VÍDEO DE PRESENTACIÓ DE L'EXPOSICIÓ DE PABLO ARIEL AL MUSEU DEU.


8 de juliol: PRIMERA NIT BLANCA AL MUSEU DEU

 

En la taula "Museus i patrimoni" del Llibre Blanc de la Cultura liderada per l'Institut d'Estudis Penedesencs i celebrada el 2013 al Palau Maricel de Sitges, es va posar de manifest la necessitat de començar a impulsar accions conjuntes entre els diferents equipaments patrimonials del Penedès.

 

La Nit Blanca dels Museus del Penedès del proper divendres 8 de juliol és un conjunt d’activitats organitzades per diferents museus penedesencs. El Museu Deu s’ha unit a aquesta celebración organitzant una jornada de Portes Obertes de 18 a 23h i les següents activitats:

 

- 18.30h: Conte “La caseta d’en Villà”
Si tens entre 3 i 5 anys no hi pots faltar!!!

Vine al Museu Deu a conèixer la història d'una caseta màgica, de colors, envoltada de llum i de moltes olors...

Acte relacionat amb l’exposició temporal temporal "IX Biennal Alejandro de la Sota, Mostra d’arquitectura de Tarragona".

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

 - 19.30h: Taller d’arquitectura “Creo el meu espai”

Amb motiu de l'exposició temporal "IX Biennal Alejandro de la Sota, Mostra d’arquitectura de Tarragona" els nens i nenes de 6 a 9 anys s'aproximaran al món de l'arquitectura a través d'un taller lúdic i educatiu que els despertarà el seu interès no només per l'arquitectura, sinó també pel món que els envolta, i per fer del seu entorn un món més sostenible.

El taller és gratuït però cal inscripció prèvia.

 22.00: Passeig amb dansa
Passejada pel museu tot gaudint d’un espectacle de dansa contemporània, a càrrec de l'Aula 3. Entrada gratuïta per a tothom

 


6 de juliol: EL MUSEU DEU PARTICIPA EN LA COMMEMORACIÓ DE L'ANY CASAS.

La commemoració de l’Any Ramon Casas 2016 s’organitza en tres eixos conceptuals:  l’accés, el coneixement i la creativitat.

 

El conjunt d’activitats que es coordinen, promouen, impulsen i s’organitzen, des del comissariat de la senyora Vinyet Panyella, amb la col·laboració d’institucions i entitats que hi contribueixen, s’acorden amb els següents objectius:

 

  • aconseguir la màxima participació i gaudi per part de tota mena de públics;
  • promoure la integració de les activitats en la programació i serveis dels museus, monuments i col·leccions d’art amb obra de Ramon Casas obertes al públic;
  •  integrar en la commemoració diversos àmbits d’activitats susceptibles d’evocar,

d’alguna manera la figura de Ramon Casas, com el món de la gastronomia o del motor, entre altres;

  • estendre la commemoració i les activitats en tot el territori de Catalunya;
  • contribuir a la difusió i internacionalització de la cultura catalana per mitjà de la figura de Ramon Casas, artista que com pocs és considerat com una icona de la modernitat i del Modernisme;
  • informar permanentment i puntualment de les activitats de forma accessible i actualitzada.
  • Amb aquests objectius, s'ha establert un programa d'exposicions, lectures i visions, dibuixos i tallers familiars, activitats a biblioteques i centres docents, conferències, visites guiades, espectacles, rutes i itineraris i publicacions, entre d'altres.

 

Per la seva part, el Museu Deu exposa de manera permanent "Figures en el port", obra que disposa d'una lectura especial gràcies a la implantació d'un codi QR.

L'acte de presentació de la commmoració del 150è aniversari del naixement de Ramon Casas va tenir lloc al Món Sant Benet, el passat dia 6 de juliol, i va comptar amb la presència del President de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Sr. Germán Ramón-Cortés i del M. Hble. Sr. Carles Puigdemont i Casamajó, president de la Generalitat de Catalunya.

 

 JULIO Y AGOSTO. RUTAS CULTURALES

Durante los meses de julio y agosto el Museo Deu organiza dos rutas culturales: la ya conocida ruta "Sal del Mar y entra en El Vendrell" y la que descubre Comarruga "Señores Turistas".

 

Ruta "Sal del Mar y entra en El Vendrell":

Acompañados de un educador cultural del Museo Deu, pasearemos por las calles del centro histórico de la ciudad para conocer historias de íberos, señores feudales y piratas. Descubriremos los rincones peculiares y anécdotas curiosas vividas en el Portal del Pardo, del templo barroco de San Salvador o la historia que esconden las pinturas de la plaza de los hermanos Ramon i Vidales. Además visitaremos la colección de arte del Museo Deu, con su espectacular Sala de las Alfombras, con una desgustación de productos típicos en su jardín.

 

Salidas:    Todos los jueves de julio y agosto:

18.00h: Oficina de Turismo de Comarruga

18.10h: Hotel Coma-ruga platja

18.15h: Plaza de Sant Salvador (Las Palmeras)

 

Para reservas: Museo Deu (977666308) y Oficina de Turismo de Comarruga (977680010)

Duración: 2 horas

Precio: 5€. Niños menores de 12 años gratuito.

 

Ruta "Señores turistas":

Acompañados de un educador cultural del Museo Deu, descubriremos los orígenes del barrio marítimo de Comarruga: de zonas pantanosas a grandes avenidas; de juncos y fango a las antiguas casetas de baños; de aguas encharcadas a “baños de pila” (bañeras situadas en cabinas individuales) y oleaje…

 

Reviviremos el pasado a través de imágenes antiguas para conocer los balnearios, hoy desaparecidos, de primera línea de mar con el lago de aguas cristalinas, las casas indianas, la aventura americana de los hermanos Trillas, la historia del piloto de motociclismo Ramon Torras… y pasearemos hasta la Iglesia de San Ramón para contemplar los mosaicos del artista Santiago Padrós que recuerdan la Comarruga de los años sesenta y setenta.

 

Salidas:    Todos los miércoles de julio y agosto a las 19.00h desde la Oficina de Turismo de Comarruga

 

Duración: 1,30h horas

Precio: 5€. Niños menores de 12 años gratuito.

Para reservas: Museo Deu (977666308) y Oficina de Turismo de Comarruga (977680010)


Dimarts 14 de juny de 2016, 20.00h:

 

CONCERT A CÀRREC DE KEMNAY ACADEMY

 

El proper dimarts dia 14 de juny a les vuit de la tarda hi haurà al jardí del Museu Deu un concert a càrrec de "Kemnay Academy", un grup que prové d'Escòcia format per un cor, banda de jazz, dansa i gaiters. L'entrada és gratuïta per a tothom.

 


Dissabte 11 de juny de 2016, 18.00h:

 

CONCERT BENÈFIC A CÀRREC DELS USUARIS DEL CENTRE DE DIA ANNA SERRA

 

El proper dissabte dia 11 de juny a les sis de la tarda hi haurà  a la sala de les catifes del Museu Deu un concert benèfic a càrrec dels usuaris del centre de dia Anna Serra del Vendrell. El concert estarà dirigit per Àlex Carasol, musicoterapeuta, amb la col·laboració de Candy amb el seu acordió.


Dijous 9 de juny de 2016, 19.30h:

 

INAUGURACIÓ IX BIENNAL ALEJANDRO DE LA SOTA

 

El dijous dia 9 de juny tindrà lloc a la sala d'exposicions temporals del Museu Deu la inauguració de la IX Biennal Alejandro de la Sota. Aquesta exposició està organitzada pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, demarcació de Tarragona.

La Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya va convocar la 9ª Mostra d’Arquitectura de Tarragona, Bienal Alejandro de la Sota i, en col·laboració amb la Fundació Alejandro de la Sota, el 3er Premi Fundació Alejandro de la Sota per tal de distinguir les obres més significatives que s’han construït en el bienni 2013 - 2014 en el seu àmbit territorial (comarques de l’Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i el Tarragonès).

 
L’objetiu de la Biennal és divulgar l’arquitectura més rellevant realitzada a les nostres comarques, ampliar el fons documental del Col·legi, i reconèixer i estimular els esforços dels autors i d’altres agents implicats.

 

La mostra es podrà visitar fins el dia 10 de juliol.


Divendres 27 de maig de 2016, 20.00h:

El Museu Deu es mostra molt satisfet de ser la seu d’aquesta presentació a la vila del Vendrell i espera comptar amb l’assistència de tots aquells que volen saber alguna cosa més sobre aquest vendrellenc de projecció internacional.

Molt poques vegades la presentació d’un llibre es fa quan ja ha sortit la seva segona edició i amb l’"ai"!, al cor d’haver de fer-la amb els llibres exhaurits. Això és el que passa amb la novel·la gràfica: “ANDREU NIN, seguint les teves passes”.

Qui és Lluís Juste de Nin.

És un dibuixant, il·lustrador i ninotaire, conegut també pel seu vincle amb el món de la moda a través de la marca Armand Basi. Ha estat des dels anys 1960 actiu en nombroses publicacions cíviques. Els seus ninots en moltes publicacions de l'oposició contra el franquisme (PSUC, sindicats democràtics, Assemblea de Catalunya...) signat com "El Zurdo", i posteriorment les seves il·lustracions durant anys d'articles de Manuel Vázquez Montalbán a "Mundo Obrero", el feren popular en temps de la dictadura i la transició. Els anys vuitanta, i per encàrrec de la Generalitat restaurada, realitzà la creació del personatge dibuixat de "LA NORMA", que, amb textos de Tísner, fou la base de la primera campanya per a la normalització de la llengua catalana. El 2004 apareix la seva primera novel·la gràfica "ELS NIN. Memòries a llapis d'una família catalana", amb l'excusa d'un relat familiar de tres segles, Juste de Nin presenta una crònica minuciosa del nostre país a través de 320 pàgines de dibuixos en format còmic i amb un estil deliberadament manuscrit.

Aquest és l’autor del llibre i que podreu escoltar en l’acte de la seva presentació.

Aquí teniu un petit tast del contingut del llibre:


Diumenge 22 de maig de 2016, 12h:

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

 

Taller familiar "Camins de fil"

 

El diumenge 22 de maig, a part de la Jornada de Portes Obertes, d’11 a 14h, a les 12 del migdia es farà un taller familiar titulat “Camins de fil” on viatjarem fins a l’Orient a través de la col·lecció de catifes del Museu Deu i aprendrem com les feien. El taller familiar és per a nens a partir de 5 anys i cal inscripció prèvia ja que les places són limitades.


Dissabte 21 de maig de 2016

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

 

12h: Converses en anglès

20h: Concert Coral Polifònica

22h. Concert de música africana

 

El dissabte 21 de maig, el Museu Deu obrirà de les onze fins a les dues del migdia i de les cince de la tarda fins a les 12 de la nit. A les 12 del migdia tindrà lloc l’acte “Converses en anglès” dins el programa ART’books organitzat per IB-Global English Bureau. Amb el títol “Calsina&Poe” Victoria Ens, escriptora d'anglès tècnic i mèdic, amb més de vint anys d'experiència com a formadora i coach d'anglès per a professionals va crear el seu primer grup de lectura en anglès "Bookworms' Club" l’any 1996 a Barcelona.   El seu interès i ampli bagatge internacional i intercultural també la van portar a organitzar altres tipus de tallers en anglès d'activitats culturals com els de viatges, vins i art.

Ara, després de una llarga estada a Escandinàvia, tornà atraves del IB-Global English Bureau a oferir-nos un extens i cuidat programa de sessions i workshops a l'entorn professional, així com relacionats en el món del plaer de la cultura. En aquesta ocasió, les converses en anglès giraran entorn les il·lustracions que va fer en Ramon Calsina dels contes de Poe. Per assistir a les “converses” cal fer inscripción prèvia. A les vuit del vespre la Coral Polifònica del Vendrell, sota la direcció de Joan Toldrà. A les deu de la nit, amb motiu de l’exposició temporal “Origen” tindrà lloc un concert de música africana a càrrec d’Óscar Valderrrama i Rafa Rodríguez.

 


Dimecres 18 de maig de 2016

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

 

El proper dimecres dia 18 de maig se celebra El Dia Internacional dels Museus (DIM). És un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des del 1977, que té com a objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat. L’edició d’enguany està dedicada al tema Museus i Paisatges Culturals, tot reconeixent el paper que juguen els museus en l'educació i l'enriquiment de les cultures, els intercanvis culturals, i en la interrelació i la cooperació dels diferents pobles del món.

El Museu Deu s’uneix a la festa organitzant tot un seguit d’activitats per a tot tipus de públic. El dimecres dia 18 tindrà lloc la tradicional Jornada de Portes Obertes, d’11 a 14 i de 17 a 19h, però els actes més participatius tindran lloc durant el cap de setmana.


Dissabte 23 d'abril de 2016

DIADA DE SANT JORDI

 

El 23 d’abril d’enguany es commemoren els 120 anys del naixement de Josep Andreu Lasserre, més conegut com a Charlie Rivel, el pallasso que va fer riure diferents generacions i que se’l reconeix pel seu vestit vermell, el seu nas quadrat vermell, la seva guitarra i la seva cadira també vermella.

 

Fill d’una família que es dedicava al món de l’espectacle i el circ, aprengué ràpid l’ofici i al llarg de la seva trajectòria rebé diversos reconeixements. Entre els seus espectacles, els més coneguts són els d’udolar a la lluna o plorar com un infant.

El Museu Deu del Vendrell s’uneix als actes d’homenatge amb l’exposició d’un dibuix de Charlie Rivel de l’artista Joan Soler-Jové. Soler-Jové és sens dubte l'artista català que ha tingut millor atenció envers l'espectacle del circ, per la temàtica dels pallassos i, especialment, per la figura de Charlie Rivel. Disposa d’un important patrimoni pictòric i literari, després de més de quatre dècades seguint la trajectòria del pallasso cubellenc.

 

Durant el cap de setmana del 23 i 24 d’abril les primeres cinquanta persones que visitin el Museu Deu seran obsequiats amb un punt de llibre fet per en Soler-Jové, i les dues primeres també es podran endur el llibre de Joan Soler-Jové Remor de dibuixos.


Dissabte 16 d'abril de 2016

Taller infantil entorn l'exposició "Origen"

 

Amb motiu de l'exposició temporal "Origen: el renaixement del fresc" els nens i nens de 6 a 11 anys descobriran els secrets de la tècnica del fresc.  Els goriles, les jirafes i els elefants seran el motiu d'inspiració de les seves creacions.

 

El taller començarà  a les 11.30h i és gratuït.

 


Divendres 15 d'bril de 2016

Concert de jazz.

 

El jazz surt de l’Auditori Pau Casals per anar al Museu Deu del Vendrell. Serà aquest proper divendres 15 d’abril a les 20.30h en què el conegut guitarrista Max Sunyer i el seu trio de jazz-fusió ens presentaran la seva “Illa imaginada”, el seu darrer treball inspirat en l’illa de Mallorca. Acompanyaran al guitarrista del grup de jazz-rock Pegasus i excomponent de Iceberg, en Toni Cuenca al baix i Dan Arisa a la bateria. L’entrada al concert és gratuït.


Dies 5 i 6 d'abril:

 

El Museu Deu és present 1er. Festival Divulgatiu de Nanociència i Nanotecnologia

 

El passat mes de gener el Museu Deu, concretament la sala d'exposicions temporals, va rebre la visita del Doctor Jordi Díaz. El senyor Jordi Díaz va visitar el Museu Deu acompanyat de l'artista Francisco Valderrama i del comissari de l'exposició temporal "Origen: el renacer del Fresco", el senyor José Julio Hernández.

 


Díaz és Doctor en Ciències Químiques (especialitat en materials) per la Universitat de Barcelona i Enginyer Superior de Materials per la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment coordina la Unitat de Tècniques Nanomètriques dels Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB) i també és responsable del projecte NanoDivulga UB. És editor de la revista BCNano Newsletter dels CCiTUB, orientada a apropar la nanotecnologia a la societat des d'un triple enfocament: el social (Nanodiàleg), l'educatiu (Nanoeduca) i el divulgatiu (Nanodivulga).
El Dr. Díaz es va interessar per l'obra de Francisco Valderrama i la incorporació del grafè (material nanotecnològic) a la seva pintura, en la qual l'artista barreja el grafè amb altres materials com ara la calç i els àrids per tal de fer el "seu fresc contemporani".

 


La Universitat de Barcelona ha posat en marxa el projecte NanoDivulga, un conjunt d'activitats dirigides a apropar el món 'nano' a la ciutadania, per tal d'extendre el coneixement de les propietats úniques dels nanomaterials. Un projecte per parlar, debatre i ensenyar què significa i com ens afecta la nanotecnologia. Nanodivulga UB porta la nanotenologia fora de la universitat: parla de les aplicacions, riscos i beneficis en llocs no universitaris com ara centres cívics , museus, escoles i altres entitats.

 


Els propers dies 5 i 6 d'abril tindrà lloc al Palau Macaya de Barcelona el 1r Festival divulgatiu de Nanociència i Nanotecnologia, on es pretén involucrar els assistents en un diàleg constructiu sobre les oportunitats i les repercussions de la nanotecnologia, tenint en compte que la nanociència i la nanotecnologia són actualment els conductors crítics del desenvolupament tecnològic de la nostra societat. La capacitat per observar i controlar la matèria a escala atòmica i molecular (la nanoescala) permet el disseny de nous productes i el desenvolupament de processos de fabricació més eficients i econòmics en un ampli ventall de sectors industrials.

 


Valderrama participarà en el 1r Festival divulgatiu de Nanociència i Nanotecnologia amb una ponència titulada "Materials nanotecnològics i altres en la pintura al fresc de Francisco Valderrama", ponència en la qual es convidarà els participants a visitar l'exposició del Museu Deu.

 

 


Dimarts 15 de març de 2016, 19.00h:

 

Taller interactiu per a adults entorn l'exposició "Origen: el renacer del fresco" a càrrec de l'artista Francisco Valderrama.

L'artista plàstic Francisco Valderrama visita el Museu Deu per realitzar un taller interactiu de pintura al fresc contemporani.

Valderrama és Mestre fresquista i un reconegut artista. Ha impartit xerrades, cursos i mostrat la seva obra arreu del país. Ha assessorat pintors de gran talla i restauradors.  Els més petits de la nostra vila ja coneixen la mostra, ja que més de 1.000 escolars l'han visitat i han participat dels tallers impartits. Ara és el torn dels grans, amb un taller interactiu de pintura al fresc contemporani gratuït.

Per a poder participar cal tenir aptituts per al dibuix o la pintura, deixar anar la imaginació i reservar plaça al Museu Deu ja que les places són limitades, trucant al telèfon 977666308 o amb un correu a museudeu@elvendrell.net


Divendres 4 de març de 2016, 17.30h:

 

Aquest divendres a les 17:30h el Museu Deu torna a organitzar el taller infantil “A quatre grapes”.

L’exposició temporal, “Origen: el renacer del fresco” de Francisco Valderrama,  ens convida a viatjar amb la imaginació a països molt llunyans, on podem veure animals tan espectaculars com antílops, okapis, jirafas, elefants… El passat mes de febrer el Servei Pedagògic del Museu Deu va donar inici a les activitats paralel·les a la mostra amb aquesta activitat infantil, que ara es torna a repetir a causa de l’èxit de la primera edició.

El preu del taller és d’1€ amb el Carnet dels PAM, els nens i nenes que encara no el tinguin el poden aconseguir el mateix dia al Museu Deu.

 

Cal fer reserva prèvia al 977666308 o a l’adreça museudeu@elvendrell.net


Divendres 12 de febrer de 2016, 17.30h:

 

Taller infantil "A quatre grapes". Fem animals amb pinces de roba. Per a nens i nenes de 5 a 11 anys. Preu: 2€ (1 € si tens el carnet dels PAM). Cal fer reserva prèvia ja que les places són limitades.

 


Dissabte 23 de gener de 2016, 11.30h:

Visita comentada a l'exposició "Origen" de la mà de l'artista Francisco Valderrama.

 

 


Diumenge 22 de novembre "Jornada de portes obertes"

 

Amb motiu de "La Setmana de la Ciència" el Museu Deu obrirà les seves portes de manera gratuïta d'11 a 14h.

 

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Durant la SC15 se celebren, del 13 al 22 de novembre, centenars d’activitats de divulgació científica a diverses localitats catalanes: Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics...


Divendres 20 de novembre a les 19.00h

Inauguració de l'exposició:

"Origen. El renaixement del fresc"

Inauguració d’una novedosa exposició d’obres de l’artista Francisco Valderrama, creador de l’Associació Proyecto Fresco. L’Associació Proyecto Fresco se centra en la difusió de la tècnica pictòrica del Fresc. És un projecte sense ànim de lucre que té com a finalitat donar a conèixer la pintura al fresc, tècnica mil·lenaria, a partir d’un seguit de tasques que configuren la totalitat del projecte.

 

El Museu Deu ret homenatge a l'artista Francisco Valderrama per la seva tasca creativa i investigadora i ens premia amb aquesta mostra de 28 obres realitzades amb calç i altres materials tecnològics d'última generació –mai abans utilitzats en l'art- que aporten un revolucionari concepte a la tècnica del fresc clàssic.

 

Aquesta exposició, que té vocació de biennal itinerant i visitarà diferents ciutats, ens apropa a l'origen del fresc i ens transporta a un altre nou “Origen” inventat per l'artista tot desvetllant inquietants morfologies, de la quotidianitat al sobrenatural i d’allò que és natural al simbòlic. Classicisme i Revolució avantguardista ... una tècnica més forta, més amplia, més versàtil, que gràcies a Valderrama, té ara una nova i original factura i interpretació.

 

L'artista malagueny, establert a Gavà (Barcelona) i amb dues escoles de belles arts -una a Gavà i una altra a Castelldefels-, ens proposa un recorregut oníric i impactant recreat en la natura immers en una simbologia religiosa i hermètica per formular, i formular-nos, les ancestrals qüestions de l'Origen.Francisco Valderrama, és Mestre fresquista i reconegut artista plàstic. Ha dictat cursos i conferències a nivell internacional. Ha assessorant pintors de gran talla i restauradors del patrimoni. Gràcies a la seva tenacitat i estudi ha aconseguit que la tècnica del fresc no caigui en l'oblit. És el primer i, de moment, l'únic pintor al món a emprar calç amb grafè. 

 

El conjunt d’obres que s’exposaran al Museu Deu estan realitzades seguint la tècnica del "buon fresc" però aplicant calç al costat d'altres materials tecnològics d'última generació, com ara el grafè. El grafè és el material més revolucionari de la tecnologia contemporània. Al·lòtrop del carboni, és molt lleuger (una làmina d'1m² pesa només 0,77 mg.), És molt resistent (200 vegades més fort que l'acer i 5 vegades més lleuger). El grafè és dur com el diamant però flexible com el paper. Té una conductivitat electrònica superior a la del coure i cent vegades superior a la del silici. Per tot això és anomenat, extraoficialment, pels científics: "el material de Déu", "Miracle material" ... Durant molt temps es va creure que el carboni pur només existia en dues formes: el grafit i el diamant. La investigació científica va demostrar a principis de segle que era possible aïllar i manipular làmines de grafit per obtenir grafè. L’any 2.010 el Premi Nobel de Física de es va atorgar a Andrey Gueim i a Konstantín Novosiólov pels seus revolucionaris descobriments sobre aquest material.

 

Francisco Valderrama, seguint amb rigor les tècniques desenvolupades pels mestres del Renaixement, ha aconseguit aplicar aquesta tècnica afegint més coneixements i nous materials en suports fins ara inimaginables: sobre llenç o paper i també en tres dimensions, així com mural a l'estil dels clàssics.  Les obres de Valderrama signifiquen una revolució artística única al món.


“UNA CASTANYADA GENIAL”

Un fanalet molt monstruós!

Divendres 30 d’octubre a les 5:30 de la tarda.

Porta un pot de vidre i participa en el taller .

2€ per persona, amb el carnet dels PAM 1€. Si encara no tens el carnet pots fer-te’l gratuïtament la mateixa tarda amb un joc de pistes. No t’ho perdis ens ho passarem .....

MONSTRUOSAMENT BÉ!!!


Conferència sobre el grafè: "El Fresco del Siglo XXI,  a la vanguardia del Arte".

Dimarts, 27 d'octubre, 19.00h.

El proper 20 de novembre el Museu Deu inaugurarà una novedosa exposició d’obres de l’artista Francisco Valderrama, creador de l’Associació Proyecto Fresco. La sala d’exposicions temporals acullirà un conjunt d’obres pictòriques creades amb una nova i innovadora tècnica amb pintura de calç i grafè.

 

L’Associació Proyecto Fresco se centra en la difusió de la tècnica pictòrica del Fresc. És un projecte sense ànim de lucre que té com a finalitat donar a conèixer la pintura al fresc, tècnica mil·lenaria, a partir d’un seguit de tasques que configuren la totalitat del projecte.

 

Com a acte previ a l’exposició, s’han organitzat tot un seguit d’esdeveniments, el primer del qual, tindrà lloc el proper dimarts dia 27 d’octubre a les set de la tarda i consistirà en una conferència titulada “El Fresco del Siglo XXI,  a la vanguardia del Arte”, a càrrec de Julio Garrido, Professor especialista en tècnica al fresc, President del Proyecto Fresco i Director tècnic Maestro Fresquista.

 

La novetat d’aquesta exposició radica en la utilització del grafè, en concret de la pintura de calç amb grafè,  ja que aquest material dóna a l’obra unes qualitats mai abans contemplades. El grafè és un al·lòtrop del carboni i destaca perquè té nombroses qualitats: és transparent, flexible, extraordinariamente resistent, impermeable, abundant, econòmic i condueix l’electricitat millor que cap altre metall conegut. Actulament el grafè està fascinant a la comunitat científica i a la indústria a causa de les seves fantàstiques propietats.

 

El professor Julio Garrido, en la seva conferència, explicarà de manera didàctica aquestes qualitats, ja que el grafè és un element novedós que s’associa més a uns altres camps que no pas a l’artístic, tot incidint en què es tracta d’una tècnica complexa que requereix d’un profund coneixement en la seva aplicació.


Jornades Europees del Patrimoni

Diumenge, 11 d'octubre: Jornada de Portes Obertes.

 

Cada tardor, des del 1991, la Direcció General de Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s'encarrega de donar difusió d'aquelles activitats vinculades a la difusió del patrimoni a través de les Jornades Europees de Patrimoni. Es tracta d'una iniciativa celebrada a escala internacional amb el suport del Consell d'Europa.

 

Les Jornades Europees del Patrimoni es realitzen arreu del continent amb la finalitat d’apropar el patrimoni artístic i arquitectònic als ciutadans i contribuir a dinfondre’n la consciència de conservar-lo.

 

Enguany, el Museu Deu s’uneix a aquesta iniciativa amb una Jornada de Portes Obertes, d'11 a 14h.