08/03/2019, 20.00h: DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

Lectura del manifest a càrrec de Judit Comas Garrido, autora del llibre El mundo de Claudia.


08/03/2019, 19.00h: XERRADA: "Els pilars constructius en l'obra d'Alfred Figueras"

Xerrada a càrrec de M. Assumpta Sala, comissària de l'exposició "120 Aniversari d'Alfred Figueras" amb motiu de l'exposició temporal del Museu Deu: "Alfred Figueras:artistas convidat". Sala també comentarà el paper de l'Alba, esposa i musa, en l'obra de l'artista.


20/02/2019, 19.00h: DOCUMENTAL: "Comandante Arian"

La reconeguda cineasta catalana Alba Sotorra visitarà el Vendrell el proper dimecres 20 de febrer per presentar el seu film documental “Comandant Arian”. Alba Sotorra ha rebut nombrosos premis pels seus treballs on sempre hi ha copsada la seva mirada feminista. En el cas del film “Comandant Arian” s’endinsa en la vida d’un exèrcit kurd format per dones que lluiten contra l’Estat Islàmic. Alba Sotorra serà el proper dimecres a les set de la tarda al Museu Deu per parlar d’aquest treball cinematogràfic.


16/02/2019, 17.30h: EL PETIT MUSEU: "Canta'm un quadre"


15/02/2019, 19h: INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ TEMPORAL: "Alfred Figueras: artista convidat"


NADAL 2018-2019: VINE AL MUSEU EN FAMÍLIA

El Museu Deu ha preparat aquest Nadal l’activitat familiar “El col·leccionista d’imatges”, un joc pensat per fer en família ple de misteris i enigmes.

 

Al Museu Deu es subhasta una extraordinària obra d’art i convidem els nens a partir de sis anys a col·leccionar les imatges i les pistes per tal de trobar l’objecte enigmàtic. Descobrirem països llunyans, imatges amagades, paraules per desxifrar… tota una aventura per aconseguir el “Diploma de Col·leccionista”.

 

L’activitat familiar és lliure i gratuïta a partir del dissabte 22 de desembre. Obert tots els dies, excepte 24, 25, 26, 31 de desembre; 1 i 6 de gener de 2019.

 


13/12/2018. 18h: EL MUSEU DEU AMB LA MARATÓ DE TV3


30/11/2018. 18h: TALLER INFANTIL: “Cartapesta. Cors solidaris"


24/11/2018. 18h: TALLER PER A ADULTS: “FOTOCERÀMICA”


15/11/2018. 18h: TALLER INFANTIL: “Fem collage amb material reciclat”


08/11/2018. PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: “La sociedad hiperdigital”


01/11/2018. EXPOSICIÓ TEMPORAL: “Les vitrines del vi”


27/10/2018. 19H. VISITA COMENTADA A L'EXPOSICIÓ: "HORITZONS - DIÀLEG"


24/10/2018. 18.30H. MÚSICA ALS MUSEUS


20/10/2018. JORNADA "RAP I GRAFITI AL MUSEU. "

A partir de les 9 del matí els guanyadors de la 8ª edició de Cultura Jove grafitejaran el mur del Museu Deu del carrer Escorxador. A partir de les cinc de la tarda al Museu Deu hi haurà Jornada Jove de Portes Obertes i a les sis de la tarda el raper vendrellenc Brian Rulezz presentarà el seu nou material "Black" al jardí del Museu Deu. Aquest acte ha estat subvencionat per la Diputació de Tarragona.


19/10/2018. 20H. INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ: "HORITZONS - DIÀLEG"


14/10/2018. JORNADA DE PORTES OBERTES

Amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni, al Museu Deu hi haurà Jornada de Portes Obertes d'11 a 14h.


13/10/2018. RUTA PER COMA-RUGA

El proper dissabte dia 13 s'inicia el procés participatiu per dissenyar el projecte FEDER de recuperació i dinamització turística del barri marítim de Coma-ruga amb una ruta pel barri.  La caminada s'inicia a les 11 del matí a la pista de bàsquet, darrere del Tabaris.


11/10/2018. 18h. RUTA FOTOGRÀFICA


11/10/2018. 10h. LA FRANQUÍCIA COM A OPORTUNITAT DE NEGOCI

L’Ajuntament del Vendrell, a través de l’Eina Espai Empresarial amb la col·laboració de General de Franquicias, l’Associació de Comerciants del Vendrell (CIT), Pla de Barris i Banc de Sabadell, organitza una jornada el dijous 11 d’octubre, a partir de les 10 del matí per tal de mostrar els principals aspectes que s’han de tenir presents en el moment d’emprendre sota el paraigües d’una marca franquiciadora, així com diferents presentacions de marques de franquícies interessades en instal·lar-se en el Vendrell.


05/10/2018. 20H. INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ "MUSA / MÚSICA"

El proper dia 5 d'octubre a les vuit del vespre tindrà lloc al Museu Deu l’acte inaugural de l'exposició “Musa – Música”, un conjunt d’imatges realitzades pel fotògraf Linus Urpí de la model Clàudia Cascante en diferents espais de tres museus vendrellencs: Museu Deu, Museu Pau Casals i Museu Apel·les Fenosa.

La sala de les catifes del Museu Deu, les escales del jardí de Vil·la Casals, les finestres del Museu Fenosa, entre d’altres espais museístics... han estat l’escenari on Clàudia Cascante ha posat per copsar la mirada del fotògraf. 

L’acte inaugural al Museu Deu comptarà amb la presència de Clàudia Cascante que farà una performance juntament amb el compositor, músic, actor i mestre Enric Rovira. També es presentarà el catàleg realitzat per l'Associació Références a partir de l'exposició de fotografies.

Aquesta mostra, del dissabte dia 6 fins el 14 d’octubre, es podrà visitar simultàniament als tres museus del Vendrell on es realitzaren les fotografies: Museu Deu, Museu Pau Casals i Museu Apel·les Fenosa.

L’exposició neix a partir de la idea original de l'escultor Philippe Lavaill on la model i el fotògraf treballen a partir de l'escultura i de la música. Va ser presentada per primera vegada a la Mediateca Pompeu, l’agost del 2017, dins del marc de la Trobada literària i musical de les dues Catalunyes que cada any té lloc dins del Festival Pau Casals a Prada de Conflent a la Catalunya nord.

Les persones que visitin les tres exposicions, entraran en un sorteig de dues fotografies i dos catàlegs (es donarà un comprovant de la visita a cada persona que faci la visita als tres museus).

Projecte Musa- Música

Clàudia Cascante de Quadras, artista i model, musa de l’escultor Philippe Lavaill, ha volgut, a través d’aquesta exposició, invertir els rols. De model a partir de la qual l’artista (pintor o escultor) crea o modela una obra, esdevé actriu i es posa en escena. A través de la mirada del fotògraf, Linus Urpí, ella proposa un viatge a través del cos femení i imagina posats que captaran la llum i que posaran en relleu l’elecció de l’espai, estatueta, escultura, joia o instrument musical.

A l’inversa que Brassai, el qual transforma el cos de la dona en violoncel, l’exposició proposa un joc (de vegades eròtic) entre l’instrument de música, l’escultura que representa el músic o un indret simbòlic i el cos femení el qual es lliura amb tota la seva bellesa a l’objectiu del fotògraf. Cap artifici suplementari pertorba aquesta relació entre la Musa, encarnada aquí per Clàudia Cascante de Quadras, i el fotògraf Linus Urpí… El blanc i negre accentuen les corbes del cos lliurat al seu objectiu… “El posat anul·la el que la nuesa pot tenir d’escandalós o d’eròtic”, donant a l’espectador el plaer d’una descoberta plàstica i musical.


2018. SETEMBRE. SETMANA DE LA MOBILITAT


2018. MIÉRCOLES DE JULIO Y AGOSTO:RUTAS CULTURALES: "SEÑORES TURISTAS"

Acompañados de un educador cultural del Museo Deu, descubriremos los orígenes del barrio marítimo de Comarruga: de zonas pantanosas a grandes avenidas; de juncos y fango a las antiguas casetas de baños; de aguas encharcadas a “baños de pila” (bañeras situadas en cabinas individuales) y oleaje…

 

Reviviremos el pasado a través de imágenes antiguas para conocer los balnearios, hoy desaparecidos, de primera línea de mar con el lago de aguas cristalinas, las casas indianas, la aventura americana de los hermanos Trillas, la historia del piloto de motociclismo Ramon Torras… y pasearemos hasta la Iglesia de San Ramón para contemplar los mosaicos del artista Santiago Padrós que recuerdan la Comarruga de los años sesenta y setenta.

 

Salidas: Todos los miércoles de agosto a las 19.00h desde la Oficina de Turismo de Comarruga excepto el día 15 de agosto

 

Duración: 1,30h horas

Precio: 5€. Niños menores de 12 años gratuito.

Para reservas: Museo Deu (977666308) y Oficina de Turismo de Comarruga (977680010)


2018. JUEVES DE JULIO Y AGOSTO:RUTAS CULTURALES: "SAL DEL MAR Y ENTRA EN EL VENDRELL"

Acompañados de un educador cultural del Museo Deu, pasearemos por las calles del centro histórico de la ciudad para conocer historias de íberos, señores feudales y piratas. Descubriremos los rincones peculiares y anécdotas curiosas vividas en el Portal del Pardo, del templo barroco de San Salvador o la historia que esconden las pinturas de la plaza de los hermanos Ramon i Vidales. Además visitaremos la colección de arte del Museo Deu, con su espectacular Sala de las Alfombras, con una desgustación de productos típicos en su jardín. La Diputació de Tarragona ha participado en el financiamiento.

 

Salidas:    Todos los jueves de agosto excepto el 26 de julio

18.00h: Oficina de Turismo de Comarruga

18.10h: Hotel Coma-ruga platja

18.15h: Plaza de Sant Salvador (Las Palmeras)

 

Duración: 2 horas

Precio: 6€. Niños menores de 12 años gratuito.

Para reservas: Museo Deu (977666308) y Oficina de Turismo de Comarruga (977680010)


18.04.2018

El Museu Deu va organitzar el 18 de maig una sortida al Museu d'Art de Girona per tal de visitar l'exposició "Olga Sacharoff. Pintura, poesia i emancipació". Aquest fet ha estat possible gràcies a la participació de la Diputació de Tarragona en el seu finançament.


2018. MILLORA EN EL SISTEMA DE SEGURETAT

El sistema de seguretat del Museu Deu ha millorat considerablement amb la instal·lació d'una nova central d'alarma d'incendi. Aquest fet ha estat possible gràcies a la participació de la Diputació de Tarragona en el seu finançament.


08.03.2018. 20.00h Inauguració exposició temporal "Filtres"

Del 8 de març al 6 de maig de 2018 el Museu Deu revisa l'impacte que han tingut els discursos feministes en la pràctica artística de les obres del fons d’art del Museu Deu amb l'exposició temporal "FILTES" on es mostren obres que encara que no siguin propiament feministas conviden a la reflexió en el tema de la igualtat de gènere.

El discurs no preten establir un fil cronològic, sinó que es preten una articulació temàtica del tot oberta on el públic pugui participar i expressar la seva opinió a través de missatges i imatges.  

La mostra, vinculada amb el Dia Internacional de la Dona, pretén ser un plantejament de l’impacte que ha tingut la representació de les figures femenines i masculines en la pràctica artística de les obres del fons d’art del Museu Deu. Es mostren obres que, malgrat no foren creades com una denúncia de desigualtat, s'exposen ara sense filtres convidant l'espectador a la reflexió i a la interpretació diversa de l'obra d'art, d’aquesta manera el públic podrà participar i expressar la seva opinió a través de missatges i imatges.

El punt de partida de l’exposició és la mostra d’una bacina amb la representación D’adam i Eva per continuar amb  un homenatge a les artistes dones del Museu Deu. Tot seguit es dona pas a conceptes de reflexió com ara la representació del cos femení i la seva identitat sexual; la divisió sexual del treball; la figura de la dona-model a l’ombra i alhora plena de llum; la crítica del model esteriotipat de bellesa i el rol de la dona en el paper de la maternitat, entre d’altres.

La mostra ha estat possible gràcies a Edo Òptics i a la Diputació de Tarragona.

08.03.2018


03.02.2018 - PRESENTACIÓ DEL CATÀLEG DE L'EXPOSICIÓ D'OLGA SACHAROFF


LA NOVA FAÇANA DEL MUSEU DEU

La façana del Museu Deu ha canviat d'aspecte. El Museu Deu s'identifica clarament amb les noves lletres corpòries situades a la barana principal del museu.

Aquest fet ha estat possible gràcies a la participació de la Diputació de Tarragona en el seu finançament.18 de juliol, 19.30h:  "Afterwork" al Museu Deu

Neix al Vendrell una activitat d’oci amb la qual gaudir, un dimarts al mes, de bon ambient, bona música i bona gastronomia. Dimarts 18 de juliol, al Museu Deu, a partir de les 19:30 h i fins a les 22 h, tindrà lloc el primer “Afterwork”, organitzat per l’associació Tornem Alego i en col·laboració amb el Museu Deu.

El terme “Afterwork” (que significa “després de la feina”) es refereix a aquelles activitats lúdiques que es programen després de la jornada laboral, habitualment amb els companys de feina, però en un ambient distès. És un moment per socialitzar i enfortir relacions fora de les tensions laborals.

En aquesta ocasió han volgut anar més enllà i han creat un espai per compartir amb amics, familiars i companys una estona de descans, en la qual es podrà gaudir d’una degustació de vins de Miquel Pons, acompanyats d’una tapa feta en exclusiva per a l’esdeveniment, a càrrec de Bonacarn. La vetllada estarà amenitzada per la fantàstica veu de la cantautora Nerea Bassart i en un entorn de luxe, els jardins del Museu Deu. L’activitat tindrà un preu de 5 €.

(2017)

 


30 de juny , 20h:  "Concert de Les Gralles del Baix Penedès"  al Museu Deu

 

El proper divendres dia 30 de juny, al jardí del Museu Deu sonaran:  “LES GRALLES DEL BAIX PENEDÈS”.

 

L’any 1976 es considera l’any de creació de Les Gralles del Baix Penedès, amb el Jaume Vidal i Vidal, Carboner, al capdavant, tot i que no va ser fins a principi dels anys vuitanta quan el Carboner va fer uns cursets de gralla al Casal, i inicià la també anomenada “Escola del Jaume Vidal i Vidal”, que s’ha mantingut fins a l’actualitat amb Les Gralles del Baix Penedès.

 Com a característica de grup, cal mencionar la pervivència del so i el timbre d’abans, fet que demostra que el Vendrell sempre ha tingut grallers propis, i la informalitat de la gent de fa uns anys, ja que Les Gralles del Baix Penedès actuen normalment sense uniforme propi.

En l’actualitat, acompanyen de forma regular alguns grups de L’Embarcada, de la qual forma part com a grup fundador. També actuen en altres festes populars com les festes dels barris, amb les matinades i les processons.

 

El grup està format pels següents membres:  Rafael Claramunt, Eduard Miravalls, Oscar Francés, Helena Cullaré, Elisabet Diaz, Joan Ramon Ivern, Josep Joan Pellejà, Edgar Solé, Carles Guasch, Jordi Inglés-Bero- , …. i d’altres components nous, joves que entenen, aquesta és una bona manera de presentar-los i agafar compromís amb LGdBP (Les Gralles del Baix Penedès).

 

El conjunt interpretarà cançons tradicionals catalanes. El repertori que tocaran, es tracte de la feina feta durant tot aquest curs 2016-2017, i com a cloenda de la cel.lebració del seu 40è Aniversari (1976-2016). Incorporen tantmateix, en aquest concert, noves melodies i peces, i volen donar-les a conèixer.

 

El concert és a les vuit del vespre i l’entrada és gratuïta per a tothom.

 

Per a més informació:

Museu Deu. Plaça Nova, 6. 43700 El Vendrell.  977666308.   www.museudeu.com

 

(2017)

 


27 de maig , 12h:  El Museu és el convidat dels "Diàlegs:  Convidades a mirar més" al Vinseum.

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, 18 de maig, el Vinseum de Vilafranca ha convidat a quatre directores dels museus d'art més propers:

 

- Núria Ballester. (Museu Pau Casals del Vendrell).

- Vinyet Panyella. (Museus de Sitges)

- Núria Payán. (Museu Deu del vendrell)

- Mireia Rosich. (Biblioteca Museu Victor Balaguer de Vilanova i la Geltrú)

 

El diàleg farà veure els aspectes de VINSEUM que més els interessen, desde de la seva experiència i coneixement en l'àmbit de la museologia, i també dela seva vinculació amb el territori.

 

Lloc: VINSEUM . Palau Reial

Preu: 7€ per persona.

Estudiants, aturats, discapacitats i jubilats: 4€

Entrada gratuïta pels Amics del VINSEUM i els menors de 13 anys.

Places limitades. Amb reserva prèvia.

 

Més informació i reserves:

Plaça Jaume I, 1

08720 Vilafranca del Penedès

Telf.  + 34 938 900 582

vinseum@vinseum.cat

 

(2017)

 


21 de maig , 12h: Jornada de Portes Obertes.


20 de maig , 12h: Jornada de Portes Obertes. Taller per a infants. "El procés de l'abstracció"

Acte vinculat amb l'exposició temporal on de la mà d'en Carles Soto els nens d'entre 7 a 12 anys entendran el procés creatiu i les diferents tècniques artístiques d'Armand Lluent.

Cal inscripció previa.(Consulteu l'apartat contacte a la web del museu).


18 de maig , 19h: Dia Internacional dels Museus. Presentació del llibre "La recepta màgica de les emocions"

 

La recepta màgica de les emocions és un conte creat per ensenyar-nos a gestionar les emocions des de ben petits. La lectura i realització de les activitats proposades en el llibret de receptes, ajuda a nens, pares, educadors i altres professionals a aprofitar la informació valuosa que ens donen les emocions.

 

Educar en intel·ligència emocional és la clau de l’èxit i la base del benestar de les persones, millota les relacions amb un mateix i amb els demés, ajuda a resoldre conflictes i a prendre millors decisions a la vida.

Escrit per Neus Navarro, Psicòloga, Coach i Formadora, experta en creixement personal i emocions i il·lustrat per Carolina Palau, escultora, pintora i artista en desenvolupament constant.

 


5 de maig , 20h: : al Museu de Valls,  inauguració de l'exposició Jaume Mercadé.

Exposició en motiu dels cinquanta anys de la mort del pintor vallenc Jaume Mercadé. La mostra es podrà visitar fins el 25 de juny.
El museu Deu hi contribueix amb tres obres del pintor, dues que estan situades a la reserva del Museu Deu i una tercera a l'exposició permanent.
Horari: De dimarts a dissabte d'11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius, d'11 a 14 hores.
Museu de Valls
Passeig dels Caputxins, 18. 43800 Valls
Telf: 977606654 -www.valls.cat/la-ciutat/museu-de-valls

29 d'abril de 2017:  22è aniversari del museu Deu. "Jornada de portes obertes".

El museu Deu cel.lebra el seu vint-i-dosè aniversari amb una jornada de portes obertes i una visita familiar lliure gratuïta. El proper dissabte 29 d'abril, dins d'horari d'obertura habitual, d'11 a 14 hores i de 17 a 19 hores.

28 d'abril, 19h: Taller per a adults. -Llegim un quadre-"Armand Lluent (1943-2004): la figuració perduda"

 

TALLER PER A ADULTS: LLEGIM UN QUADRE D'ARMAND LLUENT
  CÀRREC DE CARLES SOTO, Patró de la Fundació Armand Lluent,
DIVENDRES  2 8  D'ABRIL  LES 19h. 
inscripció gratuïta al 977666308 o museudeu@elvendrell.net

 

Aquest divendres 28 d’abril a les 7 del vespre, la sala del soterrani del Museu Deu acollirà una activitat relacionada amb l’exposició temporal, dedicada a Armand Lluent.

Un artista que està despertant força curisitat a tothom que visita la mostra. El divendres el museu vendrellenc proposa un diàleg entre l’espectador i les obres del pintor, conduit per Carles Soto, ajudant de taller de Lluent, comissari de l’exposició i patró de la Fundació Privada Armand Lluent.

Soto, és un gran coneixedor de la trajectòria artística i vital de l’artista i plantejarà a través de la comparació de 3 obres de diferents èpoques l’evolució de la seva simbologia.

És tracta d’una activitat destinada al públic adult, és gratuïta però cal  inscripció prèvia al 977666308 o a través del correu museudeu@elvendrell.net  

 


Del 8 al 16 d'abril: "Dóna la volta a l'art" al Museu Deu

“Dóna la volta a l’art” és la nova activitat familiar lliure que el Museu Deu proposa per aquests dies de vacances.

 Compartir una estona de lleure al museu amb els més petits pot ser una bona elecció de cara a passar les vacances de Setmana Santa. El Museu Deu del Vendrell convida a les families a conéixer la seva col·lecció permanent a través d’un joc per a nens i nenes de 6 a 10 anys.

 Aquest joc, que es pot adquirir al mateix museu al preu d’1€, inclou una reducció del 55% sobre l’entrada general, per a tots aquells acompanyants de l’infant, sempre que no siguin del Vendrell, doncs els empadronats gaudeixen de l’entrada gratuïta. L’activitat, disponible en llegua catalana i castellana compta amb un llibret per colorejar amb dibuixos dels indrests més representatius de la nostra vila, editat per la Regidoria de  Turisme i Platges de l’Ajuntament del Vendrell. En la proposta també hi ha col·laborat la Regidoria d’Infància i Joventut. 

 L’horari del Museu Deu és de dimarts a dijous de 10 a 14 i de 17 a 19 hores, el divendres 14 i diumenge 16 el museu romandrà obert d’11 a 14 hores i dissabte 15 d’11 a 14 i de 17 a 19 hores.

 

(2017)

 


24 de març, 19h: Visita guiada a l'exposició temporal"Armand Lluent (1943-2004): la figuració perduda"

Visita guiada a l'exposició temporal a càrrec de Carles Soto, patró de la Fundació privada Armand Lluent.


17 de març de 2017, 20h: Inauguració de l'exposició "Armand Lluent (1943-2004): la figuració perduda"

El divendres dia 17 de març, a les vuit del vespre, es va inaugurar la nova exposició temporal del Museu Deu.

L’exposició titulada “Armand Lluent (1943-2004): la figuración perduda”  mostra més d’una cinquantena d’obres d’aquest artista barceloní conegut més arreu que no pas a la seva terra.

Però l’exposició no és simplemente un recorregut cronològic, no és únicamente un discurs antològic on les peces es situen agrupades en etapes artístiques: l’informalisme català, l’expressionime, l’art figuratiu, l’abstracte…No és tan sols un conjunt de peces sense títol, obres amb una clara simbologia cromàtica i amb suports diversos com ara teles, fustes reaprofitades o fibra de vidre… hem de mirar molt més enllà i hem de pensar, principalment, que no foren obres creades per a estar en un museu. Res més lluny de la intenció de l’artista!

Les obres exposades a la planta soterrani del Museu Deu foren concebudes buscant la recerca del ser humà en l’univers, per la qual cosa, són peces que mostren la faceta més íntima del pintor, sense filtres ni exàmens de consciència, cosa que pot provocar en l’espectador sentiments d’inquietud o rebuig i és del tot necessari advertir els visitants, ja que el Museu Deu rep públics molt diversos i de totes les edats.

Ja no podem contemplar l’art del segle XX esperant només trobar obres estèticament correctes i agradables a la vista. Les avantguardes artístiques ja ens van mostrar que els artistes sorprenen, inquieten, i fins i tot escandalitzen el públic. Durant els anys 60 del segle passat aquesta tendència va arribar al punt màxim on el tema central de molts artistes era la violència i l’autodestrucció.

La imaginación d’Armand Lluent ens porta a un món d’infants que expressen sentiments sense mirada, personatges sense rostre que comuniquen sentiments, caps andrògins que semblen buscar el més enllà i, principalment cal destacar la sèrie de cossos nus d’un tractament anatòmic i compositiu perfecte, d’una gamma cromàtica de tonalitats càlides i fredes unides per tal d’establir un espectacular efecte lumínic.

Armand Lluent, pintor, dibuixant, escenògraf i gravador fou alumne de la Llotja, deixeble de Garcia Morales i admirador d’Oskar Kokoshka i James Ensor. L’any 1973, després de participar en vàries exposicions col·lectives, va fer la seva primera exposició individual. La seva obra s’ha exposat a Girona, Madrid, Sevilla, Sitges, Reus, França, Suïssa, Suècia i Alemanya. Ara, les seves pintures es poden contemplar al Museu Deu fins al proper 4 de juny.

 

(2017)

 


Obres del Museu Deu s'exposen a Barcelona.

Josep Salvador Jassans, conegut artísticament per Jassans, va ser un apassionat del món grec, però mai va poder viatjar a aquest país. L'any passat es van complir deu anys de la seva mort, i el Museu de Montserrat li va dedicar una exposició antològica titulada “La Grècia imaginada”, en contraposició a la Grècia real que l'escultor no va arribar a conèixer. Ara, la mostra viatja a Barcelona, en concret al Museu Europeu d'Art Modern (MEAM), que obrirà les portes el dijous 16 de febrer i on, entre d’altres peces, s’exposen quatre escultures del Museu Deu.

 

Dos antics alumnes de l'artista, Jorge Egea i Adrián Arnau, n'han estat els comissaris, i han comptat amb el suport de la família de l'escultor, que ha prestat bona part del mig centenar de peces que la doten de contingut. El visitant hi podrà apreciar com, a la manera dels grecs antics, hi ha una alta representació de la figura humana com a resultat principalment d’una reflexió estètica i filosòfica. Deixeble de Joan Rebull, Jassans va ser un artista reconegut i, segons els responsables de la mostra, "segurament l’escultor de tota aquesta generació que va crear una obra més assenyada, coherent i honesta amb els principis de persistència de l’esperit clàssic".

 

La influència de Jassans en molts estudiants ha estat decissiva per la supervivència de l´amor a l´art escultóric entre el públic més jove. La mostra, que es completa amb activitats paral·leles, com una Taula rodona presidida per Àlex Susanna i diversos tallers de modelat, es podrà visitar fins al proper 2 d’abril al MEAM, al Carrer Barra de Ferro, 5 de Barcelona.


Nadal 2016: El Museu Deu enceta les festes amb un espai dedicat al seu fundador.

 

El Museu Deu del Vendrell ha aprofitat l’inici de les festes nadalenques per dedicar un espai museístic al seu fundador, el senyor Antoni Deu Font. Amb aquesta iniciativa, es pretén revalorar la figura del donant per tal que el públic conegui més encara el personatge, qui fou notari de la vila i qui va donar la seva col·lecció a la població. A la planta baixa del Museu, s’exposa des d’avui mateix, un espai amb artistes de la talla de Ceferino Olivé, Frederic Lloveras, Ricard Sala Olivella i Ferret Carbonell.

 

Els aquarel·listes Ceferino i Lloveras interpreten la notaria que el senyor Deu tenia a Piera acompanyats del bust del senyor Deu realitzat per l’escultor Ricard Sala Olivella. L’espai queda del tot definit amb la pintura de Joan Ferret Carbonell.

 

Des d'un punt de vista professional, Joan Ferret Carbonell, és una persona coneguda en el món de l'automoció gràcies al seu treball al capdavant de la firma FERVE S.A. És l'inventor de nombrosos dispositius, potser el més famós d'ells és el "Fervelèctric", un cotxe elèctric que les bateries es recarreguen amb energia solar. El propi Joan Ferret dissenya productes FERVE, i a més per millorar i evolucionar-los any rere any, els dóna una imatge moderna, que ha portat a nombrosos premis de disseny industrial.

 

Joan Ferret és inquiet, curiós i sobretot, molt entusiasta, i aquest esperit sense límits es desenvolupa de forma gairebé desenfrenat en el camp d'art. La peça exposada al Museu Deu representa el despatx de la notaria del senyor Deu al Vendrell.

 

A més a més també es pot contemplar en aquest espai diferents llibres de lectura del senyor Deu, així com publicacions sobre el col·leccionista.

 

Per a més informació: Museu Deu. Plaça Nova, 6. 43700 El Vendrell. - www.museudeu.com

 

 


16 de desembre, 18h: Inauguració de l'exposició "I tu què pintes"?

 

Dissabte, 16 de desembre a les sis de la tarda.

 

Inauguració de les obres d'art dels alumnes de les escoles: Àngel Guimerà, Àngels Garriga, els Secallets i Marta Mata.

La mostra recull el treball organitzat des del Servei pedagògic del Museu Deu, el qual al llarg del passat curs escolar, es va desplaçar a les escoles que així ho van sol·licitar per tal d’apropar les darreres tendències i l’art contemporani universal a les aules. Els alumnes van poder participar de petites conferències teatralitzades sobre artistes com Miró, Andy Warhol, Paul Klee, Gaudí, Dalí… a través d’elements quotidians que han fet les obres d’aquests grans artistes molt més accesibles per als infants de la nostra vila. Per a més informació veure l'apartat d'exposicions.

 


15 i 16 de desembre, 19h: Concert a càrrec dels alumnes de cicle mitjà de l'EMMPAC.

Mes Bosco. Les virtuts, la música i els monstres: A partir del quadre de l'artista Joan Descals inspirat en les obres del Bosco, els alumnes de nivell mitjà de l'EMMPAC interpretaran peces musicals creades per ells mateixos al Museu Deu.


2 de desembre, 19h: Presentació del mes Bosco.

El Museu Deu del Vendrell s’uneix als actes commemoratius internacionals del V centenari de la mort de Jheronimus van Aken, més conegut com Jheronimus Bosch o El Bosco (1450/601516), un dels artistes més enigmàtics i influents del Renaixement. 

La sala soterrani del Museu Deu exposarà obres de l’artista local Joan Descals inspirades en l’obra del Bosco, concretamente en les “Temptacions de Sant Antoni”. 

Una de les obres, de grans dimensions, mostra l’univers terrenal oposat a l’univers infernal; les virtuts acompanyades de músics sota l’atenta mirada d’éssers demoníacs i fascinants; monstres grotescs presidits per la imponent figura de Darth Vader, el personatge antagonista principal de la nissaga cinematogràfica Star Wars. 

L’acte de presentació tindrà lloc el proper divendres dia 2 de desembre a les set de la tarda i anirà a càrrec del mateix Joan Descals, el qual explicarà el significat de la seva obra i la transcedència que ha tingut al llarg del temps l’obra del Bosco. Una obra que actualmente no deixa indiferent l’espectador i que, tot i haver estat feta fa més de 500 anys, planteja dobles lectures i alhora certes ambigüitats que actualment són objecte d’intrepretació i d’atractiu.

 Durant tot el mes de desembre el Museu Deu organitzarà diferents actes vinculats amb la figura del Bosco:

 DIJOUS 15 i DIVEDRES 16, a les 7 de la tarda, tindrà lloc l’audició musical de la interpretació de "Les virtuts, la música i els monstres", de Joan Descals, a càrrec dels alumnes de Cicle Mitjà de EMMPAC.

 DIMARTS 20, Tindrà lloc el taller de Nadal amb l’elaboració del calendari del Bosco. El taller estarà dirigit per l’artista Joan Descals. A les 6 de la tarda es farà per a nens i nenes de 7 a 11 anys; a les 7 de la tarda per a nens i nenes de 12 a 16 anys i a les 8 del vespre per a adults. Per a tots els tallers cal inscripción prèvia i el preu és de 3€.  Per a fer els tallers es requereix un mínim de participants.

 

Per a més informació: Museu Deu. Plaça Nova, 6. El Vendrell

Tel.: 977666308 - museudeu@elvendrell.net - museudeu.com

 


11 de novembre: Inauguració de l'exposició: Europa fa un milió d'anys.

La setmana passada va finalitzar l’exposició “Europa fa un milió d’anys”, que havia estat inaugurada l’11 de novembre de 2016 en el marc de les activitats realitzades per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell durant la 21a Setmana de la Ciència.  
 
L’exposició, elaborada i gestionada per l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) es va ubicar al Museu Deu i constava d’una sèrie de plafons i reproduccions sobre la fauna i la flora del nostre territori durant el Plistocè Mitjà. A banda de les recreacions de paisatges de l’època i grans escenografies, els visitants van poder observar les reproduccions a escala d’un Homotherium latidens, un gran felí, i de dos Homo antecessor, entre d’altres.
 
Paral·lelament, es va organitzar un cicle de visites adreçades als grups escolars a càrrec de Lluís Batista, comissari de l’exposició, que van donar com a resultat la visita de 957 alumnes.
 
En total, entre visites escolars i públic en general, l’exposició ha estat visitada per 1.116 persones.


26 d'octubre: Música als Museus

18:00h Museu Deu, Museu Apel·les Fenosa i Museu
Àngel Guimerà


MÚSICA ALS MUSEUS
A càrrec dels alumnes de l’Escola de Música Pau
Casals del Vendrell.

 

EXPOSICIÓ AL MUSEU DEU:

El Vendrell 1976. Homenatge a Pau Casals dels Artistes Catalans d’Avui
El 12 de desembre de 1976 la Galeria d’Art Ur del Vendrell va inaugurar l’exposició homenatge a Pau Casals amb motiu dels actes del centenari del seu naixement amb obres de 46 artistes catalans.

Quaranta anys més tard, el Museu Deu recorda
aquella mostra.

 

Del 29 de setembre al 30 d’octubre de 2016.


21 d'octubre: El Museu Deu participa a la 5ena Jornada Mercat de l'Art, col·leccionisme i Museus

Aquesta Jornada és una iniciativa per aprofundir en l’estudi del col·leccionisme d’art a Catalunya i intenta desvetllar la curiositat sobre els col·leccionistes i sobre els seus lligams amb el mercat de l’art, una problemàtica que ha estat molt poc analitzada per la historiografia, fins i tot la més recent. La trobada es realitza novament a Sitges, on dos dels seus espais patrimonials més importants representen dues importants fites de la història del col·leccionisme al nostre país: el Cau Ferrat de Rusiñol i Maricel de Charles Deering.
La donació de la col·lecció d’art de Santiago Rusiñol a la seva mort l’any 1931 no va ser la primera rebuda als museus de Catalunya, l’havien precedit Camil Fabra Marquès d’Alella el 1902, Enric Batlló i Batlló el 1914, Josep Font i Gumà el 1922, o Emili Cabot i Rovira el 1924, entre d’altres que també podríem citar. Rusiñol sí va ser però el primer en llegar-nos
el conjunt dels seus afanys, el Cau Ferrat, on el contingut i el continent es presenten -i han perdurat!- en una perfecta simbiosi. Fou el primer en oferir-nos un espai de col·leccionista. Han vingut altres després: Marés, Pérez Rosales, Deu, Abelló, Godia, Mascort, Daurella, Sorigué, Bassat o Vila Casas. D’altres s’han perdut en el camí, com ara el mateix Maricel de Deering.
El museu de col·leccionista és una tipologia singular que ens acosta de forma directa a la intensa activitat del seu creador en la troballa i el rescat de les peces en el mercat de l’art. El seu estudi ens pot donar informació molt valuosa sobre l’evolució del gust i sobre les actituds
envers els objectes del passat.
PROGRAMA
9.30 h Benvinguda i presentació del llibre de la 4ª Jornada de 2015.
10:00 h Francesc Fontbona Anglada-Camarasa, col·leccionista
de pintura.
10:30 h Vicenç Furió La col·lecció de gravats de Jeroni
Faraudo i Condemines (1823-1886):
noves aportacions.
11:00 h Eliseu Trenc Alexandre de Riquer, bibliofil,
“connaisseur” i col·leccionista.
11:30 h Pausa. Esmorzar al Saló Blau i al Claustre del Palau de Maricel.
12:15 h Núria Rivero Una col·lecció polèmica: la de Julio
Muñoz Ramonet.
12:45 h Alberto Velasco L’antiquària Maria Esclasans (1875-
1947) i el comerç d’art antic a
Barcelona.
13:15 h Debat
14:00 h Pausa. Dinar (lliure).
16:15 h Núria Payan Antoni Deu Font: una vida dedicada
a l’art.
16:45 h Mercè Obon La col·lecció de col·leccions. Narcís
Ricart i el col·leccionisme de talles.
17:15 h Taula Rodona


18 d'octubre: Els Museus del Vendrell presenten les activitats pedagògiques.

El Museu Deu del Vendrell va presentar al Centre de Recursos del Baix Penedès la seva oferta educativa per als diferents nivells educatius, des de escoles bressol fins a batxillerat.


30 de setembre: EL MUSEU DE MONTSERRAT EXPOSA QUATRE ESCULTURES DEL MUSEU DEU

El Museu de Montserrat homenatja l’escultor Jassans amb l’exposició d’obres del Museu Deu.

 

 

El Museu de Montserrat obrirà la temporada de tardor (30 de setembre) amb una exposició antològica dedicada a l’escultor Josep Salvadó Jassans (Alforja, 1938 – 2006). Aquesta exposició forma part de l’Any Jassans: un any dedicat a commemorar la vàlua de la seva obra amb motiu del 10è aniversari del seu traspàs.

 

La mostra és fruit del treball dels historiadors Jorge Egea i Adrián Arnau, que actuen com a comissaris amb el suport de la família Jassans, que ha prestat una bona part de les obres que es mostraran al públic. En total, prop de 50 peces que il·lustren els principals arguments de la creació de Jassans.

 

 

L’exposició pren per títol La Grècia Imaginada 1938-2006.  S’inaugura al Museu de Montserrat el 30 de setembre i es podrà visitar fins al 5 de febrer de 2017.

 

La mostra recull una antologia de l’obra de l’escultor analitzant-la des d’una perspectiva que vol ressaltar el pensament i la filosofia creadora de l’artista, tot presentant al públic aspectes complementaris de la seva obra com són els seus dibuixos, pintures i projectes no realitzats. També hi apareixen altres aspectes del procés de realització de l’escultura tant de caràcter tècnic com de caràcter conceptual, ambdós inherents al bon saber de l’ofici de l’escultor, format segons la millor de les tradicions figuratives de casa nostra.

 

 

Deixeble de Rebull, Jassans va ser un artista reconegut i segurament l’escultor de tota aquesta generació que va crear una obra més assenyada, coherent i honesta amb els principis de persistència de l’esperit clàssic. En poques ocasions trobem escrits els seus pensaments, però  com a professor i catedràtic de la Universitat de Barcelona va saber transmetre a diverses generacions el seu saber escultòric i les seves idees estètiques.

 

 

El Museu Deu cedeix quatre escultures de Josep Salvadó Jassans : dues peces de marbre, una de pedra i una de bronze on la figura femenina esdevé una reflexió estètica i filosòfica, una transmissió de línies clàssiques, de pura bellesa, una idea d’entendre i de transmetre el llegat de l’Antiguitat, una devoció per Grècia, una Grècia somniada, viscuda i interioritzada.

 

 

Més dades: “JASSANS: La Grècia Imaginada”, estarà en el Espai d’Art Pere Pruna, Museu de Montserrat del 30 de setembre de 2016 al 5 de febrer de 2017Comissaris: Jorge Egea i Adrián Arnau. Després de Montserrat, l’exposició es podrà veure al Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) i al Museu Deu del Vendrell.


30 de setembre, 20h: TASTET MUSICAL

Amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer, tindà lloc als jardins del Museu Deu el "Tastel Musical" amb Bellvei Band i Terra i Taula.

 

La Bellvei Band neix el 2008 de la voluntat dels amics de la Música de Bellvei de formar una banda estable. En aquest temps, la formació s'està convertint en un referent del jazz festiu de la nostra comarca. En les seves actuacions es pot escoltar un repertori molt variat, tant versions com temes propis de la banda.

Terra i Taula és una unió de productors i cuiners del Baix Penedès que basen a través del respecte, la preservació i la difusió dels productes de qualitat de la comarca la seva activitat principal. Aquesta tasca els ha portat a recollir distincions i reconeixements arreu, com per exemple representar a Estocolm la cuina catalana al Som Gastronomia Tour de l'Agència Catalana de Turisme.

 


29 de setembre: EXPOSICIÓ VINCULADA AMB L'HOMENATGE A PAU CASALS - CATALANS D'AVUI

La Galeria d’art Ur del Vendrell, situada al passeig Castelar número 11 del Vendrell dels anys 70, va organitzar al mes de desembre de l’any 1976 una exposición homenatge al Mestre Pau Casals, en motiu del seu naixement.

 

L’exposició va romandre oberta del 12 de desembre de 1976 fins el 16 de gener de 1977.

 

46 artistes catalans contemporanis, tenien l’encàrrec de fer creacions entorn la temàtica la música, la tècnica era lliure i l’objectiu que  les obres poguessin ser adquirides per particulars, l’import de les quals aniria a benefici del  monument que Apel·les Fenosa estava preparant al músic, encarregat per l’Associació Musical Pau Casals i l’Ajuntament del Vendrell.  

 

Aquesta exposició va representar un gran esdeveniment per al Vendrell, doncs era l’oportunitat que grans artistes del moment es poguessin veure a la nostra vila.

 

Quadres i escultures on s’hi representaven instruments musicals, partitures, sardanes, orquestres i com no la imatge del mateix Pau Casals; També inscripcions amb el nom del Mestre, el nom de Sebastián Bach, el títol del “Cant del ocells” i violoncels o la idea de la pau, van formar part de la mostra on hi convivia la tendència més figurativa i tradicional amb l’art més conceptual, matèric, informalista i trencador contemporàni.

 

Pilar Parcerises, Catedràtica d’història de l’Art va destacar, en un artícle publicat al diari El correu de la Llum,  de la ciutat de Manresa, que les 46 obres representaven el “panorama de l’art català de la nostra època”. Alguns d’ells, com ara Tàpies, qui en aquells moments la seva obra començava a adquirir un major carácter polític de reivindicació catalanista i oposició al règim franquista. I Tharrats qui adquirira renom internacional uns anys més endavant.

 

D’altres com Josep Granyer, Ramon de Campany o Pere Pruna representaven l’equilibri amb els seus estils gens transgresors.

 

Per tant quedaven representades tendències com el fauvisme de Sanvicens, el cubisme de Joan Descals, l’impressionisme o l’expressionisme de Serra Llimona.

 

El grup fil·latèlic del Vendrell també va participar tot presentant aquell mateix dia un segell i un tampó, amb la idea de que la imatge i nom de Pau Casals viatgessin per tot el món.

 

El Museu Deu ha volgut rescatar aquesta idea, donat que 19 d’aquests artistes que varen estar presents formen part del fons de la col·lecció i de l’exposició permanent.

 

Per tal de poder reviure aquell acte al Museu Deu ha organitzat una exposició sota el títol “Homenatge a Pau Casals, els artistes catalans d’avui”, on no tan sols estan idicats els artístes que llavors hi van participar a les sales de l’exposició permanent, sino que també  per primer cop sortiran a llum obres que mai han format part de cap col·letiva. El Museu Deu compta amb 19 dels artistes que fa 40 anys van estar presents al Vendrell amb les seves obres.

 

La mostra es podrà visitar fins al 30 d'octubre.


20 de setembre: SORTIDA CULTURAL: "PASSEGEM PER COMA-RUGA I T'EXPLICARÉ COSES DE LA SEVA HISTÒRIA"


17 de setembre: RUTA CULTURAL: "VOLS QUE T'EXPLIQUI COSES DEL TEU POBLE?


Miércoles de agosto: "RUTA CULTURAL POR COMARRUGA"

Durante los MIÉRCOLES DE AGOSTO el Museo Deu organiza la ruta que descubre Comarruga.

  

Ruta "Señores turistas":

Acompañados de un educador cultural del Museo Deu, descubriremos los orígenes del barrio marítimo de Comarruga: de zonas pantanosas a grandes avenidas; de juncos y fango a las antiguas casetas de baños; de aguas encharcadas a “baños de pila” (bañeras situadas en cabinas individuales) y oleaje…

 

Reviviremos el pasado a través de imágenes antiguas para conocer los balnearios, hoy desaparecidos, de primera línea de mar con el lago de aguas cristalinas, las casas indianas, la aventura americana de los hermanos Trillas, la historia del piloto de motociclismo Ramon Torras… y pasearemos hasta la Iglesia de San Ramón para contemplar los mosaicos del artista Santiago Padrós que recuerdan la Comarruga de los años sesenta y setenta.

 

Salidas:    Todos los miércoles de julio y agosto a las 19.00h desde la Oficina de Turismo de Comarruga

 

Duración: 1,30h horas

Precio: 5€. Niños menores de 12 años gratuito.

Para reservas: Museo Deu (977666308) y Oficina de Turismo de Comarruga (977680010)


9 d'agost: "TALLER INFANTIL PINTEM EN BLAU"


5 d'agost: "DIVENDRES DIVINS"


15 de juliol: INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ "ARTE AZUL"


8 de juliol: PRIMERA NIT BLANCA AL MUSEU DEU

 

En la taula "Museus i patrimoni" del Llibre Blanc de la Cultura liderada per l'Institut d'Estudis Penedesencs i celebrada el 2013 al Palau Maricel de Sitges, es va posar de manifest la necessitat de començar a impulsar accions conjuntes entre els diferents equipaments patrimonials del Penedès.

 

La Nit Blanca dels Museus del Penedès del proper divendres 8 de juliol és un conjunt d’activitats organitzades per diferents museus penedesencs. El Museu Deu s’ha unit a aquesta celebración organitzant una jornada de Portes Obertes de 18 a 23h i les següents activitats:

 

- 18.30h: Conte “La caseta d’en Villà”
Si tens entre 3 i 5 anys no hi pots faltar!!!

Vine al Museu Deu a conèixer la història d'una caseta màgica, de colors, envoltada de llum i de moltes olors...

Acte relacionat amb l’exposició temporal temporal "IX Biennal Alejandro de la Sota, Mostra d’arquitectura de Tarragona".

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

 - 19.30h: Taller d’arquitectura “Creo el meu espai”

Amb motiu de l'exposició temporal "IX Biennal Alejandro de la Sota, Mostra d’arquitectura de Tarragona" els nens i nenes de 6 a 9 anys s'aproximaran al món de l'arquitectura a través d'un taller lúdic i educatiu que els despertarà el seu interès no només per l'arquitectura, sinó també pel món que els envolta, i per fer del seu entorn un món més sostenible.

El taller és gratuït però cal inscripció prèvia.

 22.00: Passeig amb dansa
Passejada pel museu tot gaudint d’un espectacle de dansa contemporània, a càrrec de l'Aula 3. Entrada gratuïta per a tothom

 JULIO Y AGOSTO. RUTAS CULTURALES

Durante los meses de julio y agosto el Museo Deu organiza dos rutas culturales: la ya conocida ruta "Sal del Mar y entra en El Vendrell" y la que descubre Comarruga "Señores Turistas".

 

Ruta "Sal del Mar y entra en El Vendrell":

Acompañados de un educador cultural del Museo Deu, pasearemos por las calles del centro histórico de la ciudad para conocer historias de íberos, señores feudales y piratas. Descubriremos los rincones peculiares y anécdotas curiosas vividas en el Portal del Pardo, del templo barroco de San Salvador o la historia que esconden las pinturas de la plaza de los hermanos Ramon i Vidales. Además visitaremos la colección de arte del Museo Deu, con su espectacular Sala de las Alfombras, con una desgustación de productos típicos en su jardín.

 

Salidas:    Todos los jueves de julio y agosto:

18.00h: Oficina de Turismo de Comarruga

18.10h: Hotel Coma-ruga platja

18.15h: Plaza de Sant Salvador (Las Palmeras)

 

Para reservas: Museo Deu (977666308) y Oficina de Turismo de Comarruga (977680010)

Duración: 2 horas

Precio: 5€. Niños menores de 12 años gratuito.

 

Ruta "Señores turistas":

Acompañados de un educador cultural del Museo Deu, descubriremos los orígenes del barrio marítimo de Comarruga: de zonas pantanosas a grandes avenidas; de juncos y fango a las antiguas casetas de baños; de aguas encharcadas a “baños de pila” (bañeras situadas en cabinas individuales) y oleaje…

 

Reviviremos el pasado a través de imágenes antiguas para conocer los balnearios, hoy desaparecidos, de primera línea de mar con el lago de aguas cristalinas, las casas indianas, la aventura americana de los hermanos Trillas, la historia del piloto de motociclismo Ramon Torras… y pasearemos hasta la Iglesia de San Ramón para contemplar los mosaicos del artista Santiago Padrós que recuerdan la Comarruga de los años sesenta y setenta.

 

Salidas:    Todos los miércoles de julio y agosto a las 19.00h desde la Oficina de Turismo de Comarruga

 

Duración: 1,30h horas

Precio: 5€. Niños menores de 12 años gratuito.

Para reservas: Museo Deu (977666308) y Oficina de Turismo de Comarruga (977680010)